От Редингския университет твърдят, че няколко ябълки дневно подобряват състоянието на сърцето чрез понижаване на нивата на холестерол.

Ябълките наистина могат да свалят холестерола

В изследването, публикувано в Американското списание за клинично хранене, взели участие 40 души на средна възраст.

Половината изяждали по 2 ябълки дневно, а другата половина техния еквивалент под формата на сок. Експериментът продължава 2 месеца. След това групите си сменят местата, и продължават да спазват този режим още 2 месеца.

Средните показатели на холестерол при доброволците били 5,89 при ядене на ябълки и 6,11 при пиене на ябълков сок.

Изследователят доктор Танатис Кутсос коментира получените резултати така. Едно от основните заключения на изследването е, че елементарните промени в хранителния режим, каквото е да започнем да ядем по няколко ябълки дневно, може да окаже съществено влияние на състоянието на сърцето.

Ябълките са богати на фибри и полезни микроелементи, феноли. Смята се, че полифенолите играят ключова роля за понижаване на високия холестерол, който способства за повишаване на твърдостта и свиване на артериите. Така се увеличава риска от сърдечен пристъп и инсулт.

Защо ябълките се сравняват с хапчета за сваляне на холестерол

Засега е неясно защо ябълките в експеримента понижават нивата на холестерола по-добре, отколкото сока. Възможно е този ефект да се дължи на фибрите, а може би в целите ябълки са по-високи нивата на полифенолите.

Учените все още не могат да потвърдят или отрекат единия или другия факт. Според тях са необходими още изследвания.

Също изследователите си задават въпроса дали ябълките могат да заменят статините като средство, което понижава холестерола. Настоящият отговор е, че подобно въздействие засега не е доказано.

Въпреки това независими експерти твърдят, че ябълките оказват много по-малко влияние на холестерола, отколкото статините и в никакъв случай не могат да се разглеждат като алтернатива.

Съществува все пак определена теоретична вероятност ябълките да окажат влияние на холестерола до степен, сравнима с тази на статините, но може би трябва да се изяждат по 10 ябълки на ден, което е трудно изпълнимо.