По-добре да сте здрави, отколкото да съжалявате, нали?

Вашето сърце върши доста работа всеки ден – изтласква около 6 литра кръв през повече от 90 милиона километра кръвоносни съдове, така че когато усетите слаби болки или спазми, най-вероятно си мислите, че това е част от работния процес.

Но ако сте склонни да загърбите сърдечните проблеми и да смятате, че те ще се решат от самосебе си, може би трябва да преосмислите вашето лежерно отношение. Това съветват авторите на ново изследване, публикувано в Канадския журнал по кардиология. В противен случай можете да си навлечете сериозни проблеми, казват изследователите.

Изследването, фокусирано върху интервюта с 31 пациенти, преживели ангина пекторис или стенокардия (болките в гърдите подсказват, че сте с повишен риск от инфаркт, сърдечен арест или внезапна сърдечна смърт), показва, че жените са с до 1,5 пъти по-склонни от мъжете да изчакат симптомите да станат значително по-осезаеми и чести преди да потърсят медицинска помощ.

Защо е тази игра на изчакване? Оказва се, че тя има много общо с отричането. Всички пациенти, независимо от своя пол, преминават през едни и същи шест стадия, след като са почувствали болки в гърдите: несигурност, отрицание, търсене на помощ от приятел или член на семейството, осъзнаване на сериозността на проблема, търсене на медицинска помощ и накрая приемане на реалността.

Основната разлика между мъжете и жените, в крайна сметка е, че жените остават в периода на отричане по-дълго и са по-склонни да чакат семейството или приятелите да забележат, че не са добре, вместо да ги запознаят с проблема.

Независимо че е сред водещите причини за смъртност при жените, някои все още възприемат заболяването на коронарната артерия като „мъжка” болест и следователно не осъзнават риска, твърдят автори на изследване, цитирано в пресата.

Друго проучване предполага, че посвещаването на жените на грижи за семейството и поемането на отговорност може да оказва влияние, като ги прави по-загрижени за това колко дълго ще бъдат неспособни да се посветят на приоритетите си, ако нещо не е наред, отколкото да потърсят варианти за лечение.

Важно е да се отбележи, че жените, участвали в изследването, са на възраст между 44 и 84 години, което ги поставя в рисковата група от заболяване на коронарната артерия.

Така погледнато, възрастта не е извинение за пълното пренебрегване на симптомите: ако нещо не е наред и вие чакате, то вероятността да имате далеч по-сериозни проблеми, отколкото бихте имали, ако бяхте обърнали внимание на симптомите на стенокардия, е по-голяма.

В същото време, вариантите за лечение с напредване на заболяването стават все по-малко. Така че ако почувствате натиск, притискане, парене или стягане в областта на гърдите, най-добре е да се обърнете към специалист. Може да се окаже, че не е нищо сериозно, но ако не е така, ще сте благодарни, че не сте чакали да стане прекалено късно.