Като част от Международния ден на жената по-рано този месец, д-р Флавиа Бустреро, помощник главен директор на отдела за семейно, женско и детско здраве към Световната здравна организация публикува десетте най-важни неща, на които трябва да обръщаме внимание и които засягат здравето на жените и техните права.

1. Рак

Две от най-разпространените ракови заболявания при жените са ракът на гърдата и ракът на шийката на матката.

Ранното констатиране на тези две заболявания помага на жените да запазят своето здраве. Последните глобални проучвания показват, че повече от половин милион жени по света умират от рак на шийката на матката и още толкова от рак на гърдата всяка година.

Огромен процент от смъртните случаи се наблюдават в страни със среден или нисък доход на глава от населението, където мониторингът, превенцията и лечението на подобен тип заболявания почти не съществуват.

2. Проблеми с репродуктивната система

Сексуалните проблеми и проблемите с репродуктивната система са причина за една трета от здравословните проблеми сред жените на възраст между 15 и 44 години. Сексът без предпазни средства е основен рисков фактор особено сред младите жени и момичета от развиващите се страни.

3. Майчинство

Множество жени са облагодетелствани от огромните подобрения в грижите, които им се оказват по време на бременността и раждането, въведени през последното столетие. Но тези подобрения не достигат до всички.

През 2013 почти 300 000 жени умират от усложнения по време на бременността и раждането. Множество от смъртните случаи могат да бъдат предотвратени с наличието на елементарни здравословни услуги.

4. ХИВ

Младите жени са изложени на последиците от СПИН епидемията от последните трийсет години. Огромен брой жени се борят да предпазят себе си от полово предавания ХИВ вирус и да получат подходящото лечение.

Това ги прави податливи на туберколоза – един от основните причинители на смъртни случаи страните с нисък доход на глава от населението.

5. Болести, предавани по полов път

Наред със СПИН и ХИВ инфекциите, превенцията и лечението на болести като гонорея, хламидии и сифилис също е сред важните стъпки, които трябва да се предприемат в тази насока.

6. Насилието над жените

Жените са форма на различни видове насилие, но най-често срещаните му форми са психическо или сексуално. Днес една на всеки три жени над 50 години е била жертва на физическо и/или сексуално насилие, което оказва негативни ефекти на тяхното физическо и ментално здраве в краткосрочен както и в дългосрочен аспект.

7. Психическо здраве

Практиката доказва, че жените са по-податливи от мъжете на тревожност, депресия и соматични оплаквания – физически симптоми, които не могат да бъдат обяснени от медицинска гледна точка.

Депресията е най-често срещания ментален проблем при жените и самоубийствата са сред водещите причини за летален изход при жените под 60 годишна възраст.

8. Незаразни заболявания

През 2012 около 4.7 милиона жени загиват в резултат на незаразни заболявания преди да навършат 70 – повечето от тях в страните със среден и нисък доход на глава от населението.

Те загиват в пътни произшествия, неправомерна употреба на тютюневи изделия, злоупотреба с алкохол, наркотици и наркотични вещества и от затлъстяване – повече от 50% от жените в Европа и Северна и Южна Америка са с наднормено тегло.

9. Прекалено млади

Подрастващите момичета се изправят пред редица проблеми, свързани със секса и възпроизвеждането: полово предавани инфекции, ХИВ, бременност.

Около 13 милиона подрастващи момичета (под 20 години) раждат всяка година. Усложнения при бременността и раждането са сред основните фактори за смъртността сред младите майки.

10. Застаряване

Често при работа от дома, по-възрастните жени получават по-ниска пенсия, по-малка възможност за достъп до здравни грижи и социални услуги отколкото мъжете. Това, в съчетание с проблеми като деменция, могат да доведат до по-висок риск от влошаване на здравето и дори смърт.