Жена от малко китайско градче изплаши нахлул в нейния дом в насилник и крадец, след като му казва, че неотдавна се е върнала от Ухан и е болна от коронавирус.

Коронавирусът плаши, дори потенциални изнасилвачи

Инцидентът става на 31 януари. .В дома на жената нахлува крадец, докато спи. Тя обаче чува неговите стъпки, събужда се и започва да крещи. Престъпникът я хваща за врата, притиска устата ѝ с ръка и опитва да я изнасили.

Тогава жената решава да изплаши насилника, симулирайки коронавирус. Започва да кашля и казва, че току що се връща от Ухан, и вече има симптомите на опасната инфекция и си стои у дома, за да не заразява други хора.

Чувайки тези думи, крадецът побягва. По-късно се установява, че е откраднал мобилен телефон и около 3080 юана в брой /около 800 лева/.

Жената подава сигнал в полицията и крадецът е обявен за издирване. Съвсем скоро той сам се предава и признава за извършеното престъпление. Оказва се, че това е 25-годишен мъж, който бяга от своя дом, след като се скарва със семейството си.

Наскоро бе съобщено за друг случай от болница в Китай, където заразена с коронавируса жена роди здраво момиченце. Лекарите оценяват здравословното състояние на бебето и то получава 10 от 10 по скалата на Апгар, което означава напълно здраво дете.

За първи път е регистрирано предаване на вируса от майка на дете

От детската болница на град Ухан, че има голяма вероятност заразена майка да предаде на своето неродено дете вируса и първият регистриран такъв случай е от 2 февруари.

30 часа след раждането бебето на заразена с коронавируса майка е изследвано и тестът е положителен.

Засега няма информация как протича тази вирусна инфекция при новородени и дали при тях рискът от развитие на опасна атипична пневмония е голям и какво лечение ще следва да се назначи.

Вирусите лесно проникват през плацентата и заразяват бебетата, затова е опасно бременна жена да се разболее, дори от грип.