Ако изкореним тези вредни навици, ще спестим няколко часа за нещо наистина важно.

Много от нас казват, че биха искали денонощието да има още едни допълнителни 24 часа, но това е невъзможно. По-добре да опитаме да направим така, че времето ни да се разходва рационално.

Какво трябва да спрем да правим, за да го постигнем

1.Да опитваме да помагаме на всички

Да се помага на другите е наистина полезно и дори необходимо, ако тяхното благополучие не ви е безразлично. Но не трябва да се принасяме в жертва и да поставяме под заплаха своите интереси, задължения и емоционално здраве, за да им помогнем.

Когато се раздаваме максимално, рискуваме емоционално прегаряне и загуба на сили, които бихме могли да използваме за нещо наистина интересно и нужно.

Ако отделяте на другите повече време, отколкото за себе си, в повечето случаи най-малкото, което трябва да направим, е да се замислим, а максимум да се погрижим за своето състояние и душевно спокойствие.

2.Очакване на подходящия момент

Това не е продуктивно, така изпускаме шанса да действаме сега, независимо от ситуацията, в която сме.

Ако не го правим или поне не поставим краен срок за предприемане на действия, рискуваме да отлагаме безкрайно нещо, което трябваше да сме започнали отдавна.

Ако желаете да постигнете нещо конкретно, стремете се към него с цялата си душа и действайте, най-доброто време е сега.

3.Говорите за целите си, без да предприемате действия

Тази точка произтича от предходната. Споделянето на планове и идеи е дори полезно, вдъхновява. Но не е добре, ако след разговорите и изявленията не последва нищо. В крайна сметка губим своето и чуждото време.

Преди да започнем да говорим, трябва да се уверим, че не говорим просто така и наистина възнамеряваме да осъществим плановете си.

В противен случай в бъдеще може да ни припомнят затова и да се окажем в неловко положение.

4.Съревнование с другите

Ако имате желание да станете професионалист и експерт в някаква област, то това е похвално и няма от какво да се притеснявате.

Да отделяме време за личностно развитие и за подобряване на собствения си живот – това е правилно. Но ако се състезавате със свой познат или с приятел, който е по-успешен или поне така изглежда, това е контрапродуктивно.

Не трябва да доказваме нищо на никого или да правим, да купуваме нещо само за да натрием носа на някого.

Това задънена улица, която ни кара да водим живот, който вероятно не ни подхожда. И за всичко това губим пари, сили и време, което бихме могли да прекараме с голяма полза и с удовлетворение.

5.Приемане на оскърбленията за конструктивна критика

Ако сте помолили някого да сподели мнение относно работата ви, а в отговор получавате краткото – „Каква е тази глупост?” или нещо още по-лошо, не помисляйте да се разстройвате.

Критиката, разбира се, това е двигател на прогреса, но само ако е с пояснения и с аргументи.

Отзивът от друг човек трябва да ни помогне да погледнем това, което сме направили под друг ъгъл, да разширим светогледа си.

Ако в отговор получим празен негативизъм, без никаква аргументация, не трябва да го приемаме прекалено лично, още повече да реагираме и да влизаме в конфликт.

Така просто си губим времето, а критикът в този момент продължава да си живее живота и дори не си спомня за вас.

6.Да се съгласим за нещо, за да не обидим някой

Да се съобразяваме с чувствата на околните, това изобщо не е лошо. Но ако премине в безхарактерност и неумение да се отказва, то на първо място правим лошо на себе си.

Разбира се, ако някой ви помоли да му правите компания и не веднъж е идвал с вас някъде, то защо да не го подкрепите? Но ако все вие трябва да се жертвате, тогава е по-добре да откажете, заемете се с това, което ви е интересно на вас и същевременно ви е важно.

И не губете време да си мислите оправдания, тъй като да кажеш НЕ, не искам, е много по-лесно и по-честно.

7. Сляпо следване на чужди съвети

Да общуваме с хора, които са добре запознати с дадена материя, да гледаме обучителни видеа и да четем книги, това е полезно. Но трябва да помним, че не всички съвети, които се дават, за подходящи за нас.

Например, ако възприемем дадена препоръка и започнем да се придържаме към нея, ще постигнем това, което искаме, но има вероятност резултатът да не ни хареса. Например, не за всеки е подходящо ранното ставане.