За последствията от вредното въздействие на слънцето знае всеки.

Слънчевото изгаряне е познато, но обикновено се свързва с лятото и плажа.

Много хора забравят, че слънчеви изгаряния могат да получат и през зимата.

В рисковата група са любителите на зимните спортове.

Слънчевите изгаряния – това е не само болка, но също и повишен риск от развитие на онкологични новообразувания.

Зъболекарите напомнят, че устните са особено чувствителни към действието на ултравиолетовите лъчи, затова в никакъв случай не трябва да се забравя за защитата.

Устните са крайно уязвими

Много чувствителни са към ултравиолетовите лъчи, което може да се обясни с анатомичната структура.

Устните имат тънък слой кожа, в който има много малко меланин – пигмент, помагащ за защита от слънцето и ултравиолетовите лъчи.

Лекари от различни специалности казват, че устните са една от най-уязвимите части на тялото.

На практика винаги се излагат на неблагоприятно въздействие на слънцето, когато излизаме навън, на студено и на други агресивни въздействия на външната среда.

Именно поради тази причина е необходимо да се погрижим за защита на устните през лятото и особено през зимата, когато студ въздейства на устните.

Хиповитаминозите често се проявяват именно на устните. Симптомите са лющене, напукване, чести възпалителни изменения и много други. Това е честа причина да се търси зъболекар през зимния и есенния период.

Симптоми на изгаряния

Симптомите на слънчевите изгаряния зависят от степента. Обикновено първите проявления се формират 24 часа след тяхното получаване.

В някои случаи е възможно да нараснат постепенно, а при липса на необходимото лечение и правилна грижа е възможно формиране на усложнения.

Симптомите на изгаряне на устните са:

  • Зачервяване;
  • Формиране на отоци с различна степен на интензивност, което пряко зависи колко силно е изгарянето;
  • Устните стават чувствителни, дори леко докосване може да се съпровожда с неприятни усещания, до болка;
  • Формирането на мехури на устните, изпълнени с прозрачна течност. Конфигурацията и размерът на петната могат да бъдат различни. В някои случаи става объркване между херпес и изгаряне, лечението в този случай не започва своевременно, което увеличава шанса от различни усложнения;

Появата на мехури на устните може да се разглежда като средна степен на тежест на изгарянията. Обикновено тези симптоми се запазват за 3-5 дни и изискват консултация със зъболекар.

Лечение на изгаряния

Лечение на изгаряния на устните както и всякакви други, изисква комплексен подход. И първото, с което се започва е ограничаване на ултравиолетовото натоварване до момента на пълното възстановяване на устните. Обикновено това отнема около седмица.

Консултацията с лекар е задължителна, особено ако слънчевите изгаряния не са рядкост.

Зъболекарят след преглед и някои видове изследвания може да определи рисковата група и да разработи ефективна програма за профилактика на сериозни усложнения, сред които могат да се отнесат и онкологичните заболявания. Освен това само зъболекар може да назначи лекарствени препарати, предназначени за лечение на изгаряне и за облекчаване на състоянието.

Изгарянето на устните често се съпровожда с неприятни, дори болезнени усещания, препоръчително е използването на обезболяващи препарати, които могат да облекчат дискомфорта.

Възможни рискове и усложнения

Най-опасното усложнение, свързано с постоянни изгаряния на устните, е рак.

Лекарите могат да поставят диагноза за 2 най-разпространените видове рак на устните – базално-клетъчен и плоскоклетъчен карцином.

Ако се разглежда разпространението на статистическите данни, то разпространението на тези видове тумори е от 0.6 до 1.8%.