Генетично модифицирани деца могат да се появят във Великобритания след 2 години. Съвсем скоро британският парламент трябва да вземе решение дали да позволи на лекарите да извършват процедура по замяна на мутираща ДНК по време на изкуствено оплождане.

Но има и противници на тази процедура, които смятат, че от подобни ГМО-експерименти не са далече опитите за създаване на свръхчовек.

От Държавната агенция по изкуствено оплождане и ембриология на Обединеното Кралство (Human Fertilisation and Embryology Authority , HFEA) заявиха, че подобни опити са напълно законни.

Това означава, че съвсем скоро във Великобритания могат да се родят първите деца, родени от 3-ма родители.

Медицинските специалисти твърдят, че това ще бъде истински пробив – двойки, които до сега са рискували да създават потомство, което да унаследява генетични заболявания, най-накрая, ще успеят да имат здрави деца.

Според статистиката, заболявания, възникващи поради дефекти на митохондриите, се установяват на 1 от 6000 новородени.

Заради дефектни митохондрии, отговарящи за производство на енергия в клетката, у децата се развива епилепсия, мускулна дистрофия, слепота и други проблеми със здравето.

Но учените са установили, че предаването на дефектите може да се предотврати, ако основната част от яйцеклетката след оплождането се трансплантира в здрава яйцеклетка на друга жена.

В здравословна среда ембрионът се развива нормално и впоследствие детето не страда от генетични заболявания.

Опитите по замяна на дефектна ДНК на животни се провеждат вече от доста отдавна.

Сега учените смятат, че е дошло времето за такива процедури и с човека, но понастоящем подобни експерименти във Великобритания са забранени, както и във всички държави по света.

Въпреки това правителствените агенции, под егидата на които се провеждат изследвания в областта на генетичните мутации, настояват, че експериментите с хора за замяна на дефектна ДНК са напълно безопасни.

Те се опитват да получат съгласието на британския парламент, за да започнат процедура по генетична модификация на човека.

Но, във Великобритания има и противници на такива опити. Те смятат, че от пътят от генетичната модификация на ембриона до опитите за създаване на свръхчовек не е дълъг.

Критиците на тези експерименти не изключват също и скоро във Великобритания, а и в други европейски държави да се появят фирми, които да предлагат „дизайнерски деца“ по поръчка.

Това означава, че бъдещите родители ще могат предварително да избират какъв да бъде полът на техния наследник и как да изглежда той.

При това не е известно, как тези опити ще повлияят на възможността на децата, родени от 3-ма родители в бъдеще да имат собствено потомство.

Британският професор Робърт Уинстън, който се противопоставя на такива експерименти върху хора обвини HFEA в некомпетентност.

Според него, с помощта на правителствената агенция частните клиники ще започнат да използват скъпоструващи технологии с непотвърдена ефективност.

Професор Уинстън допълва още, че днес пазарът на услуги в Обединеното кралство, свързан с изкуствено оплождане, може да бъде наречен джунгла, която изобщо не се регулира от закона и според него процедурата ин витро е „повече частна и повече комерсиална“.

„Що се отнася до идеята да се заменят дефектните митохондрии със здрави, като цяло, тя е добра. Но проблемът е в това: аз не мисля посочва, че е проведена достатъчно научна работа, за да се потвърди безопасността на тази процедура."– посочва още лорд Уинстън