От екипа на Lechenie.bg още вчера заподозряхме, че е възможно да бъде върната карантина при влизане от България в Гърция, поради значителното покачване на заболелите.

Гърция не е наложила карантина на българите, но Словения го направи

Засега обаче от южната ни съседка не дават индикации, че могат да задължат сънародниците ни, които влизат в страната, да се изолират за 14 дни в гръцки хотел.

Задължителната 14-дневна карантина за българи и при пътуване от България обаче върна Словения, това съобщиха късно днес от Министерството на външните работи.

В него се посочва, че страната ни е изключена от списъка с държавите, чиито граждани се допускат в Словения, без да се поставят под задължителна карантина.

Туристи, сезонни работници и пътуващи по работа/бизнес всички те са обхванати от задължителната 14-дневна карантина.

От външно министерство уведомяват още, че словенските власти намаляват времето за транзитно преминаване на български граждани през страната е намалено от 24 на 12 часа.

Словения затяга контрола по границите, след като през последните дни в страната се регистрира изненадващо покачване на новите заболели, здравните власти установяват, че по-голямата част от новите заразени са свързани с пристигащи от чужбина лица.

Сърбия, Босна и Херцеговина в черния списък заедно с България

Заедно с България в черния списък или по-скоро този на карантираните са включени Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово.

Задължителната карантина в Словения важи за всички, пристигнали от държави от т.нар. черен списък, без значение дали са граждани, постоянно пребиваващи или просто са били туристи там, поне така се разбира от съобщението на външно министерство.

Белият списък на Словения е обновен и включва 23 държави, сред които Германия и Италия, Дания, Франция, Швейцария и други, пристигащите от тези страни могат да се придвижват свободно из Словения, без да подлежат на задължителна изолация.

Това важи не само за техни граждани, но и такива с разрешения за постоянно и временно пребиваване в тях.

От външно министерство призовават пътуващите при необходимост да се свързват с българското посолство в Любляна, както и да се регистрират в рубриката „Пътувам за…”, така те ще разполагат с информация кой за къде е тръгнал и при необходимост ще се оказва съдействие.