На извънреден брифинг късно в четвъртък правителството на Словения обяви за приключила COVID-19 пандемията в страната.

Повод за това направеното обновление е ниската заболеваемост през последните 2 седмици. При изследваните проби дневно са откривани по по-малко от 7 нови случая.

Карантината в Словения 7, а не 14 дни и вече отпадна

След обявения край на епидемията в страна отпада и изискването за 7-дневна карантина за тези, които пристигат в страната, каквото правило бе възприето от началото на април.

В началото на март правителството на страната взе решение да затвори границата си с Италия, тъй като опасността от бързо разпространение на инфекцията сред 2-милионното население на страната беше съвсем реална.

Това доведе до временно блокиране на международния трафик, но впоследствие ситуацията се нормализира, след като бе уговорено обособяването на зелени коридори за товарния трафик.

Адекватните мерки на правителството спомогнаха за недопускането на ситуацията в Италия и претоварване на системата от лечебни заведения в страната.

В Словения активните случаи повече, отколкото в Австрия

Допълнителен утежняващ фактор за Словения е и това, че е граничи и с Австрия, където епидемиологичната обстановка доста се усложни в началото на март и към момента потвърдените случаи са над 16 000.

В немскоговорящата страна обаче епидемията вече е затихнала, тъй като 14 000 са оздравели, активните случаи в момента там реално са само 1050,  а в Словения са близо 1100, докато у нас вече надхвърлиха 1500.

Потвърдените случаи към момента са около 1400, като случаите на летален изход са 104 или около 6-7%, което е по-висок показател, отколкото в Германия.

Според последните данни близо 70 000 са направените тестове или над 30 000 на 1 000 000 млн. души или 3 пъти повече, отколкото у нас.

Разбира се, надали повечето тестове у нас биха променили епидемиологичната картина такава, каквато е към момента.

Във връзка с обявения край на епидемията от COVID-19 ще бъдат спрени някои помощи за гражданите и за бизнеса, които са били отпуснати, заради влошената епидемиологична обстановка и въведените ограничения.