Какво представлява слънчевата алергия?

Слънчевата алергия е общ термин, който се използва за означаване на определени състояния, при които се появява сърбящ червен обрив по кожата при излагане на слънчева светлина. Най-честата форма на слънчева алергия е полиморфна светлинна ерупция, известна също така като слънчево отравяне.

Някои хора имат наследствен тип слънчева алергия, а при други симптомите се появяват само при наличието на друг фактор като например някои видове лекарства или при допир на кожата до определени растения.

Леките случаи на слънчева алергия изчезват и без лечение. При по-тежките може да се наложи третиране със стероидни кремове или прием на лекарства. На хората със слънчева алергия може да се наложи да взимат превантивни мерки като носене на слънцезащитно облекло.

Какви са симптомите при слънчева алергия?

 • Зачервяване;
 • Сърбеж или болка;
 • Малки подутини, които могат да се слеят и да образуват петна;
 • Образуване на корички или леко кървене на кожата.

Симптомите обикновено започват след излагане на кожата на слънчева светлина, възможно е това да се случи след няколко минути или след няколко часа.

Какви са причините?

Някои лекарства, препарати или клинични състояния могат да направят кожата по-чувствителна към слънцето. Не е установена причината защо някои хора получават слънчева алергия, а други не. Смята се, че наследственият фактор също може да е причина.

Лечение на слънчева алергия

Лечението зависи от конкретния вид слънчева алергия, която имате. При по-леките случаи, просто избягвайте излагането на слънце в продължение на няколко дни и това може да бъде достатъчно за отшумяването на симптомите.

Кремовете, съдържащи кортикостероиди се продават и без рецепта и са подходящи за нанасяне върху кожата при слънчева алергия. При по-тежки кожни алергични реакции, лекуващият ви лекар може да ви назначи кратък курс на лечение на кортикостероидни лекарства като преднизон.

Медикаментите, съдържащи  хидроксихлорин, като Плаквенил против малария също са подходящи за облекчаване на някои видове слънчеви алергии.

Ако имате тежка слънчева алергия, лекуващият ви лекар може да ви препоръча постепенно да излагате кожата си на слънце на пролет, когато слънчевата светлина не е толкова силна.

Фототерапията също е полезна при слънчева алергия.  Специална лампа, имитираща слънчевата светлина, се насочва към зоните на тялото, които най-често биват излагани на слънце. Сеансите обикновено се правят  няколко пъти седмично в период от около месец.

Някои мерки могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на слънчева алергия:

 • Избягвайте излагането на слънце. Повечето симптоми на слънчева алергия отшумяват бързо в рамките на няколко часа или до ден два, след като засегнатите зони вече не са изложени на слънчева светлина.
 • Нанасяйте върху кожата овлажнители. Хидратиращите лосиони за кожа могат да помогнат за облекчаване на дразненето,  причинено от сухата и лющеща се кожа.
 • Използвайте успокояващи кремове и геловеза защита на кожата като например гел от алое вера.

Как да се предпазим от слънчева алергия?

Ако имате слънчева алергия или кожата ви е силно чувствителна към слънчева светлина може да си помогнете като правите следното:

 • Ограничете времето, през което кожата ви е изложена на слънце. Не стойте на слънце между  10 и 16 часа, когато то е най-силно.
 • Избягвайте внезапното продължително излагане на слънчева светлина.
 • Носете слънчеви очила и дрехи, които не пропускат ултравиолетови лъчи.
 • Нанасяйте често слънцезащитен крем често. Най-добре е на всеки два часа и със слънцезащитен фактор от поне 30.