Какво представлява слънчевата алергия?

Слънчевата алергия е общ термин, който се използва за означаване на определени състояния, при които се появява сърбящ червен обрив по кожата при излагане на слънчева светлина.

Най-честата форма на слънчева алергия е полиморфна светлинна ерупция, известна също така като слънчево отравяне.

Някои хора имат наследствен тип слънчева алергия, а при други симптомите се появяват само при наличието на друг фактор като например някои видове лекарства или при допир на кожата до определени растения.

Леките случаи на слънчева алергия изчезват и без лечение. При по-тежките може да се наложи третиране със стероидни кремове или прием на лекарства.

На хората със слънчева алергия може да се наложи да взимат превантивни мерки като носене на слънцезащитно облекло.

Какви са симптомите при слънчева алергия?

Един от най-честите симптоми при слънчева алергия е зачервяването на кожата. Кожата става червена, възпалена и чувствителна на допир.

Този вид реакция се дължи на възпалителния процес, който се стимулира в резултат на контакта на кожата с ултравиолетовите лъчи.

Сърбежът или болката на кожата са също обичайни симптоми при слънчевата алергия. Засегнатата област на кожата може да почувства интензивен сърбеж, който може да доведе до дискомфорт и дори болка.

Този вид дразнение е резултат от възпалителната реакция и освен че е неприятен, може да доведе до неприятни съмнения и нервозност.

Малките подутини, наречени папули, са също типичен признак на слънчевата алергия. Тези подутини може да се появят върху червената и възпалена кожа и са често множество.

Те могат да се слеят, образувайки петна, които да придадат характерен външен вид на кожната област.

Този вид образувания са резултат от отговора на имунната система на организма към ултравиолетовите лъчи, който води до изливането на подутини и възпаление.

Освен това, може да се наблюдава образуване на корички или леко кървене на кожата при слънчевата алергия. Това се дължи на това, че неправилната реакция на кожата към слънцето може да доведе до увреждане на повърхностните слоеве на кожата, което от своя страна може да доведе до образуването на корички или дори леко кървене.

Симптомите на слънчевата алергия обикновено се появяват след няколко минути или няколко часа след излагане на кожата на слънчева светлина.

Времето, за което симптомите се проявяват, може да варира в зависимост от индивида и нивото на чувствителност на кожата му към ултравиолетовите лъчи.

Какви са причините?

Причините за появата на слънчева алергия са сложни и включват комбинация от вътрешни и външни фактори, които взаимодействат и предизвикват този тип кожно състояние.

Някои хора са по-склонни да развият слънчева алергия поради определени обстоятелства и чувствителност на кожата им.

Една от основните причини за появата на слънчева алергия е свързана със състоянието на имунната система на организма.

Ултравиолетовите лъчи на слънцето могат да предизвикат неправилна имунна реакция, която води до възпаление и раздразнение на кожата.

Това може да се случи в резултат на дисбаланс в имунната система или на прекомерна чувствителност на кожата към ултравиолетовите лъчи.

Лечение на слънчева алергия

Лечението зависи от конкретния вид слънчева алергия, която имате. При по-леките случаи, просто избягвайте излагането на слънце в продължение на няколко дни и това може да бъде достатъчно за отшумяването на симптомите.

Кремовете, съдържащи кортикостероиди се продават и без рецепта и са подходящи за нанасяне върху кожата при слънчева алергия.

При по-тежки кожни алергични реакции, лекуващият ви лекар може да ви назначи кратък курс на лечение на кортикостероидни лекарства като преднизон.

Медикаментите, съдържащи  хидроксихлорин, като Плаквенил против малария също са подходящи за облекчаване на някои видове слънчеви алергии.

Ако имате тежка слънчева алергия, лекуващият ви лекар може да ви препоръча постепенно да излагате кожата си на слънце на пролет, когато слънчевата светлина не е толкова силна.

Фототерапията също е полезна при слънчева алергия. Специална лампа, имитираща слънчевата светлина, се насочва към зоните на тялото, които най-често биват излагани на слънце.

Сеансите обикновено се правят няколко пъти седмично в период от около месец.

Някои мерки могат да спомогнат за облекчаване на симптомите на слънчева алергия:

  • Избягвайте излагането на слънце. Повечето симптоми на слънчева алергия отшумяват бързо в рамките на няколко часа или до ден два, след като засегнатите зони вече не са изложени на слънчева светлина.
  • Нанасяйте върху кожата овлажнители. Хидратиращите лосиони за кожа могат да помогнат за облекчаване на дразненето, причинено от сухата и лющеща се кожа.
  • Използвайте успокояващи кремове и геловеза защита на кожата като например гел от алое вера.

Как да се предпазим от слънчева алергия?

Ако имате слънчева алергия или кожата ви е силно чувствителна към слънчева светлина може да си помогнете като правите следното:

  • Ограничете времето, през което кожата ви е изложена на слънце. Не стойте на слънце между  10 и 16 часа, когато то е най-силно.
  • Избягвайте внезапното продължително излагане на слънчева светлина.
  • Носете слънчеви очила и дрехи, които не пропускат ултравиолетови лъчи.
  • Нанасяйте често слънцезащитен крем често. Най-добре е на всеки два часа и със слънцезащитен фактор от поне 30.