Какво представлява топлинният удар?

Топлинен удар е състояние на прегряване на тялото за относително кратък период от време в резултат на прекомерно излагане на топлина и невъзможността на мозъка да регулира телесната температура.

Температурата на тялото може да се повиши необичайно при различни обстоятелства например:

 • Класически топлинен удар – причинен от излагането на тялото на много високи температури.
 • Топлинен удар, предизвикан от напрежение – обикновено се получава при тежко физическо натоварване при високи температури на околната среда.
 • Силни изгаряния,включително и слънчеви изгаряния, които са обхванали по-голяма част от кожата и потните жлези са повредени.
 • В редки случаи при определени клинични състояния, по-често при проблеми с щитовидната жлеза.

Какви са симптомите при топлинен удар?

Най-характерният симптом на топлинен удар е повишаването на телесна температура над 40 градуса. Но загубата на съзнание или припадък може да бъде първия признак.

Други характерни симптоми при топлинен удар са:

 • Пулсиращо главоболие;
 • Виене на свят и замаяност;
 • Липса на потене въпреки жегата;
 • Зачервена, топла и суха кожа;
 • Мускулна слабост или крампи;
 • Гадене и повръщане;
 • Учестено сърцебиене, което може да бъде силно или слабо;
 • Учестено повърхностно дишане;
 • Промени в поведение – объркване, дезориентация или тревожност.

Първа помощ при топлинен удар

Ако заподозрете, че някой е получил топлинен удар, незабавно се обадете на 112 или заведете човека в най-близкия център за спешна медицинска помощ. Всяко забавяне на спешната медицинска помощ може да се окаже фатално.

Докато чакате да дойде линейка, започнете да оказвате първа помощ. Преместете лицето в климатизирано помещение или на поне по-хладно място и сенчесто място и свалете ненужните дрехи от него.

Ако е възможно измерете телесна температура на човека и се опитайте да го охладите като свалите телесната му температура до около 38 градуса.

Можете да опитате следните начини за охлаждане:

 • Раздвижете въздуха над човека с топлинен удар или намокрете кожата му като го напръскате с вода.
 • Сложете лед под мишниците му, на слабините, шията и гърба. Тези зони са добре кръвоснабдени и тяхното охлаждане ще понижи телесната температура.
 • Потопете засегнатия от топлинен удар в студена или ледена вана или го изкъпете със студена вода.
 • Ако спешната помощ се забави се обадете отново в спешния медицински център за допълнителни инструкции.
 • Друга възможност е да обвиете тялото на лицето с мокри чаршафи или кърпи и да го оставите в помещение с вентилатор, който да движи въздуха над него.

След като се възстановите от топлинен удар най-вероятно ще бъдете чувствителни към високи температура за около седмица. Така че е най-добре да избягвате излагането на високи температури и тежко физическо натоварване, докато лекуващият ви лекар не ви посочи кога ще е най-подходящо да възобновите нормалните си дейности.

Как да се предпазим от топлинен удар?

Избягвайте най-горещите часове на деня

Ако е възможно, избягвайте излизане на слънцето между 10:00 и 16:00 часа, когато температурите са най-високи. Ако трябва да излезете през този период, търсете сянка или носете шапка и слънчеви очила за защита от слънцето.

Използвайте слънцезащитен крем

Не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем с висок фактор на защита на кожата си, преди да излезете на слънце. Това ще помогне да се предпазите от слънчев изгаряния и наранявания.

Прилагане на хладни компреси

Ако сте изложени на горещина и усещате, че се прегрявате, приложете хладен компрес в областта на челото, шията или китките си, за да помогнете на тялото ви да се охлади.

Избягвайте алкохола и кафето

Алкохолът и кафето могат да допринесат за дехидратацията, затова е препоръчително да избягвате тяхното консумиране по време на горещи условия. Вместо това предпочетете да пиете повече вода и други безалкохолни течности.

Внимавайте със спортните активности

Ако сте фен на физическите упражнения, особено през горещите дни, бъдете много внимателни. Опитайте се да тренирате в сутрешните или вечерните часове, когато температурите са по-ниски.

Ако трябва да тренирате през деня, избягвайте интензивните упражнения и правете ги на по-хладно място. Не забравяйте да пиете много течности по време на физическата активност.

Важността на хидратацията

Не можем да подчертаем достатъчно колко важно е да пиете много течности през горещите дни.

Водата е най-добрият избор, но можете също да приемате и други течности, като например билкови чайове или спортни напитки с електролити, за да поддържате хидратацията си на оптимално ниво.

Охлаждайте дома си

Ако сте у дома, уверете се, че помещенията са добре проветрени и използвайте климатици или вентилатори, за да поддържате комфортна температура.

Ако нямате климатик, опитайте да посетите обществени места, където има климатизация, например молове, библиотеки или други обществени сгради.

Внимавайте със захранването

Когато е горещо, апетитът ви може да бъде по-нисък, но все пак е важно да ядете достатъчно храна. Опитайте се да консумирате леки и хранителни богати ястия, като плодове, зеленчуци, салати и ядки.

Запомнете, че топлинният удар може да бъде опасен и да засегне всеки, особено деца, възрастни и хора с хронични заболявания.

Ако усетите симптоми като главоболие, гадене, вретене, силна умора или съмнения за топлинен удар, търсете медицинска помощ незабавно.