Канадски учени от Университета Британска Колумбия посочват, че социалната изолация по различен начин се отразява на здравето и на мъжете, и на жените.

Защо самотните жени вдигат по-високо кръвно

При жените обаче рискът от развитие на хипертония е доста по-висок, отколкото при мъжете.

Изследователите анализирали данните за социалните връзки на 28200 души на възраст от 45 до 85 г.

Оказва се, че жените, които били без мъже, и са участвали в обществени мероприятия на месец или които имат много малки мрежи от социални контакти, по-малко от 85, влизат в групата с повишен риск от развитие на хипертония.

Най-високите показатели на систолично – горна граница, на артериалното налягане, имали вдовиците, самотните и социално неактивните жени, а най-голяма разлика в показателите за кръвното се наблюдавали в сравнение с вдовиците и омъжените жени.

Вдовиците влизат в групата с максимален риск от заболяването хипертония. Степента на влияние на дефицита на социалните връзки била сравнима с въздействието на наднорменото тегло, прекомерна употреба на нестероидни противовъзпалителни или сол.

Социалната изолация – съществен фактор за развитие на хипертония

Според учените социалната изолация е съществен фактор от развитие на болести на сърцето  и на кръвоносните съдове при жените.

Докато при мъжете не е толкова важно да имат широка мрежа от социални контакти, това е по-характерно за нежния пол.

Мъжете предпочитат да са с по-малко хора около себе си, но за предпочитане доверени. За нежният пол също е важно да имат приятелки, но те се задълбочават толкова много, да, обсъждат и лични теми, но могат да спрат да го правят.

Мъжките приятелства се крепят на повече доверие, и затова са по-малко.

При силния пол е по-типично следното, и да не общуват с даден човек по-дълго време, то това не им пречи, след като се видят отново след няколко месеца, да започнат да си говорят по най-различни теми, сякаш са се видели вчера.

Докато при жените сякаш го има това отдалечаване, което им пречи да се открият пред някого, когото не са виждали от много дълго време.