Още от началото на епидемията в България и по света се появиха препарати, на които регулаторните органи дадоха разрешение за употреба и за продажба. У нас по-скоро само първото и то в много кратки срокове, без да има сериозни доказателства, че са ефективни.

Какви са страничните ефекти на COVID-19 лекарствата

Пример е с лекарството хидроксихлорохин за лечение на малария, което набързо бе одобрено от Изпълнителната агенция по лекарствата и бяха доставени няколко хиляди дози, макар и само година по-рано да е било забранено.

С какво лекуват болните от COVID-19 и какво не е наред с тези лекарства?

За лечение на COVID-19 у нас здравно министерство допуска по лекарска преценка, а в някои държави е необходимо такова на лекарска комисия преливане на плазма с антитела и 6 препарата: фавипавир, хидроксихлорохин, азитромицин, в съчетание с хидроксихлорохин, препарати на основата на интерферон алфа, а също и ремдесивир.

От световно известно издание проведоха проучване сред лекари и експерти какви са страничните ефекти на тези препарати.

Ремдесивир

Що за препарат е това? Ремдесивир – това е един от препаратите, с които лекуваха от COVID-19 президентът на САЩ Доналд Тръмп – за това, че е заразен с коронавирус, стана ясно на 2 октомври. След 9 дни американският президент се обяви за излекуван.

От здравно министерство днес обявиха, че са доставени близо 2600 флакона от този препарат, като доставката е въз основа на сключен договор с компанията производител – американска, и се използва при усложнено състояние на COVID-19. Разработен е всъщност за лечение на Ебола. Договорът е на стойност 26 млн. лв.  и е заложена доставка на 30 000 дози до месец март следващата година.

При доставката от 2600 флакона от препарата бе създадена организация чрез РЗИ и те ще бъдат разпределени по болниците, които лекуват COVID-19 заболели в страната, и то такива, които са в по-усложнено състояние и имат нужда от допълнителна терапия.

През май 2020 г. от FDA са одобрили препарата и за лечение на тежки случаи на COVID-19.

Преди това е използван от лекари в САЩ по протокола „Приложение по хуманни съображения”, по който обикновено предписват експериментални лекарства на терминално болни.

През юни здравното министерство на САЩ обяви, че закупува над 500 000 дози от препарата от компанията производител – биотехнологичната Gilead Sciences.

Тогава от компанията заявиха, че възнамеряват да продават лекарството в развитите държави по цени от 390 долара за опаковка. Така 5-дневен курс на лечение струва над 2300 долара, представители на компанията твърдят, че приложението на препарата ще спести на болниците до 12 000 долара само за един болен.

Още в средата на октомври в Русия бе регистриран и дженерик на препарата. Според информацията за стойността на договора за доставка излиза, че един флакон от препарата е договорен за цена от около 900 лв., ако разделим 26 млн. лева на очакваните 30 000 дози.

Какви са особеностите

Резултатите от изпитванията на препарата не дават ясна картина за неговата ефективност. През месец май тази година от списание The New England Journal of Medicine публикуваха изследване за заболели в тежко състояние, но които не са имали нужда от апаратна вентилация, тоест дишали са самостоятелно. Те са разделени в 2 групи – тези, които приемали ремдесевир на курс от по 5 или по 10 дни.

Значителна разлика между 2 групи лекари не е фиксирана, но в изследването не е имало контролна група, която би приемала плацебо.

През октомври от изданието публикуваха резултати от тестването на ремдесевир на 1062 заболели, което показва, че в групата на приемалите препарати средно оздравявали по-рано, отколкото в контролната група, приемали плацебо – за 10 вместо за 15 дни.

Засега може да се каже, че препаратът е единственият за лечение в домашни условия, но с рецепта, у нас засега не се предвижда да бъде пуснат по аптеките. 

Азитромицин

Още от началото на епидемията този антибиотик се използва за терапия при COVID-19. Принципно се използва за лечение на различни заболявания, сред които и такива на горните дихателни пътища.

По данни на учени от Илинойс обаче азитромицинът при прием с други препарати може да предизвика инфаркт.

При анализ на данните за 44 млн. пациенти, които приемали азитромицин, учените стигат до извода, че неговият прием заедно с лекарствата срещу високо кръвно, антидепресанти, противомаларийни препарати с 40% повишава риска от болести на сърцето – припадъци, ускорено сърцебиене и сърдечни пристъпи, и дори може да провокира сърдечен арест.

Какви са неговите особености

Препарат е прилаган за лечение на COVID-19 болни, това е известно и то вече повече от 6 месеца. Общата терапевтична доза на антибиотика при други инфекциозни заболявания е 500 мг на денонощие, но доказа от 250 мг е с антицитокинов ефект.

Коронавирусната инфекция може да отключи цитокинова буря – авторегресия на собствения имунитет, и затова препаратът действа не като антибиотик, а като такъв с антицитокинов ефект.

Други антибактериални препарати се добавят, ако по време на COVID-19 болестта се развие бактериална инфекция, но тогава вече не се прилага азитромицин.

Всеки антибиотик си има странични ефекти, и тези, които са на азитромицин, са с главоболие, диария и световъртеж.

Хидроксихлорохин

Използва за терапия на малария, макар и у нас да бе отново разрешен за употреба и то само в болниците, след като поради множеството си странични ефекти и дерегистриран през 2019 г. и вече не се е намирал, дори и в болничните аптеки на по-големите лечебни заведения, в които има отделения по тропическа медицина, и лекуват заболели от малария.

Най-големият производител на препарата е Индия. Според резултатите от голям брой изследвания и препоръките на здравното ни министерство хидроксихлорохинът е ефективен за лечение на лека и средна по тежест форма.

Приемът е необходимо да започне в първите 3-5 дни на заболяването. Прилагането му при тежка форма на COVID-19 обикновено не е ефективно.

Комбинацията от хидроксихлорохин и азитромицин е с всички шансове да се превърне в една от най-великите комбинации в историята на медицината, написа президентът Тръмп в социалните мрежи през март.

През юли обаче СЗО прекрати изследванията на хидроксихлорохина в рамките на изследванията на ефективни препарати за борба с коронавируса, и това след като стана ясно, че неговото приложение в болниците не води до намаляване на смъртността.

Препаратът може да се приложи при заболели с COVID-19, на които не им е нужна хоспитализация, или от здрави хора за профилактика на инфекцията, това се посочва от СЗО.

Какви са особеностите

Доста силен препарат, токсичен е за сърцето, с много тесен спектър на действие, като цяло отслабва имунитета, и е с много неприятни странични ефекти, потиска системата на кръвотворене, образуване и развитие на нови кръвни клетки.

При коронавирусна пневмония това потискане на имунитета, може да доведе до допълнително влошаване на състоянието на заболелия.

Преливане на плазма

Що за метод е това?

Преливането на плазма на оздравели за лечение на хоспитализирани болни с COVID-19, това е един от първите методи на лечение на коронавирусна инфекция, който в Китай започват да прилагат още през февруари 2020 г.

През август FDA одобри използването на плазма при спешни случаи на лечение в тежко състояние. До преди това приложението на плазмата е било одобрено само с изследователски цели. Но от FDA заявяват, че за окончателно доказателство на ефективността на терапията са необходими допълнителни клинични изследвания.

Това решение от регулатора е взето въз основа на резултати от програма за изследвания, които се провеждат в клиника Майо в Рочестър, щата Минесота, спонсорирана от FDA.

Изследванията показват, че преливането на плазма понижава смъртността на заболелите от COVID-19.

 В клиничните препоръки на САЩ и ЕС приложението на плазма все още се разглежда като експериментална терапия, макар и у нас да бе стартирана кампания по набиране на доброволци дарители.