Добри новини за тези, които обичат да си поспиват през деня – ново изследване показва, че следобедната дрямка веднъж или два пъти седмично, може да понижи риска от инфаркт и инсулт.

Следобедната дрямка може да е защита за сърцето

Изследователи от Университетската болница в Лозана, Швейцария, проучвали връзката между честотата и продължителността на дневния сън и на риска от усложнения от сърдечно-съдови заболявания.

Учените наблюдавали над 3400 души на възраст от 35 до 75 години в продължение на повече от 5 години, установяват, че тези, които от време на време си поспивали през деня – веднъж или два пъти седмично, с 48% по-рядко получавали инфаркти и инсулти или сърдечна недостатъчност. Сравнението е с тези, които изобщо не спели през деня.

Тази връзка обаче не възниквала при голяма честота и продължителност на дневния сън.

Авторите също отбелязват, че макар и по-рано да са провеждани изследвания за влиянието на следобедната дрямка върху здравето на сърцето, много публикувани преди това научни трудове не отчитат честотата и продължителността на дневния сън.

Хората, които спят през деня само по веднъж или 2 пъти седмично са с по-нисък от развитие на сърдечно-съдови заболявания, същевременно не се установява никаква връзка при по-голяма честота или продължителен сън през деня.

Някои експерти подчертават, че трудно може да се определи в този случай какво е причина и кое е следствия.

Предходни изследвания показват, че определени модели на съня са свързани с редица хронични заболявания.

Хроничните болести влияят на съня

Някои, но не всички, от тези връзки ще отразява влиянието на хроничната болест върху съня, а не обратно.

Често е трудно да се разбере каква е причината и какви са последствията, особено когато сериозни заболявания, сред които исхемичната болест на сърцето, може да премине без симптоми в продължение на десетилетия, докато не се стигне до критично усложнения, едно от които е инфаркта.

Други експерти отбелязват, че повече или по-малко продължителна следобедна дрямка всеки ден може да е признак на определено заболяване и препоръчват редовен сън, здравословно хранене и физическа активност.