Всеки е опитвал поне веднъж в живота си, така наречената сребърна вода. Тя е по-скъпа от обикновената минерална или трапезна и се различава доста и на вкус от нея. Малките шишенца, в които се съдържа често биват помислени за всичко друго, но не и за носещи вода.

Често родителите ни са ни давали да пробваме по една-две лъжички от нея, за да укрепим имунната си система или когато сме били на път да се разболеем от поредния грип.. Няма как да не са ни споменали и за лечебните свойства, които сребърната вода, се смята, че притежава.

И въпреки това, хората едва ли сме усетили някакъв особен ефект от употребата й. Но защо това е така и укрепва ли наистина, тя, здравословното ни физическо и психическо състояние?

Какво представлява сребърната вода?

Сребърната вода е обикновена дестилирана вода, в която е разтворено, чрез специални химични процеси и уреди, колоидно сребро – най-силният, безвреден в определени количества, познат на човечеството антибиотик.

Това е най-старият метал, използван за лечебни цели, водещ началото си на развитие още от Древна Гърция. Притежаващ антисептични и пречистващи свойства, той е можел да бъде намерен във всеки гръцки дом, чийто притежател е по-заможен човек.

Хората са го използвали, за да предпазят храната си от разваляне, като са правели сребърни прибори и съдове, за дезинфекция на рани и за какво ли още не.

Разтварянето на сребро във вода не е хич лесен процес, но след него, водата придобива много от ценните свойства на метала. Поради тази причина тя бива наричана „сребърна вода“ и започва да бъде продавана като анти-бактериално средство за борба с всякакви инфекции и болести.

За какво сребърната вода е най-ефективна?

• За наранявания – среброто има свойството да пречиства и да убива микроорганизмите. Полейте обилно раната с разтвора, за да сте сигурни че действието на среброто ще проникне навсякъде.

• При кожни заболявания – всякакви разновидности на дерматит, гъбички, та дори и срещу досадните пъпки. Засегнатият участък се маже редовно, всеки ден по 3 пъти, за да има някакъв евентуален ефект от лечението.

• За предотвратяване на появата на мухъл – смята се за изключително ефективен за използване в домашни условия за справяне с неприятната напаст.

• В козметичните продукти – среброто си намира място сред състава на всякакви кремове, гелове, шампоани и какви ли не други козметични продукти, поради пречистващите му свойства, които влияят изключително благоприятно на кожата и косата.

• Като превантивна мярка срещу зарази – свойството на среброто да засилва имунната система е високо ценено още от древни времена.

Електролитите, създали се при разтварянето и обработката на метала във вода, действат изключително ефективно срещу бактериите в човешкия организъм. Но освен вредните такива, те могат да убият и полезните бактерии, затова е добре приемът на сребърна вода да бъде в умерено количество.

Какво става при предозиране?

Всички знаем, че изразът „синя кръв“ намира място, когато разговорът, където бива вметнат се отнася до благородници. А защо?

Защото при предозиране със сребро, е възможно човек да развие аргирия – болест, чийто най-явни симптоми биват посиняване или позеленяване на кожата и кръвта, вследствие огромен ефект на метала върху организма.

И е всеизвестно, че хората, ползващи сребърни съдове и прибори са били именно богатите в миналото. Поради това много от тогавашните благородници са развили аргирията и са си спечелили прозвището на „хора със синя кръв“

Действа ли наистина сребърната вода?

Славата на лечебните свойства на сребърната вода се гради най-вече на легенди, предали се от поколение на поколение.

Науката не е открила абсолютно сигурно доказателство, което да потвърди лековитата сила на този разтвор, но е факт, че много от редовно употребяващите я наблюдават положителни промени в здравословното си състояние. Все пак нищо не ни наврежда една лъжичка на ден надежда, нали?