Диетата не е просто да спазвате определен хранителен режим. Тя е нещо постоянно. Ако промените из основи начина си на живот, то резултатите няма да закъснеят.

Ако търсите начин да промените живота и разбира се тялото си към по-добро, най-доброто решение е средиземноморската кухня. Тя е олицетворение на здравословния начин на хранене.

Нека разгледаме една своеобразна пирамида на здравословната храна, типична за страните от Южна Европа. Важно е да се знае, че тялото е отражение на определен начин на живот. Тоест не бива да очаквате внезапна промяна - просто вземете решение веднъж завинаги.

1. В основата на пирамидата ще поставим не определена хранителна група, а двигателната активност. Тя е основа на здравословното отслабване, поддържането на добра физическа форма и доброто здравословно състояние.

В основата на средиземноморската диета ще поставим разходките на чист въздух (задължително всеки ден, без значение какво е времето), чистене у дома, работа в двора, футбол, тенис, баскетбол, волейбол (може плажен), туризъм извън града, танци, фитнес, йога, вдигане на тежести и много други.

2. След като сме поставили едно добро начало с двигателната активност идва ред на храните, които трябва да ядем всеки ден без да пропускаме. Те заемат най-основното ниво в пирамидата на правилното хранене и под тях е единствено активния начин на живот.

Тук ще поставим плодове и зеленчуци, картофи, пълнозърнест и ръжен хляб, овесени ядки, ядки, бобови храни и семена. Тук влизат сезонните храни, минимално обработени продукти, които са богати на микроелементи и антиоксиданти. Това са храните, които трябва да консумираме абсолютно всеки ден без изключение.

3. Тук в хранителната пирамида идва ред на една друга група продукти, които също трябва да се консумират всеки ден, но в по-разумни количества. Зехтин, кисело и прясно мляко, сирене и други. Макар че нискомаслените и обезмаслени продукти не са традиционни за средиземноморската кухня, все пак ние горещо ви ги препоръчваме.

4. На следващото ниво в пирамидата идват храните, които можете да включвате в менюто си по един или два пъти в седмицата. Традиционно за средиземноморската кухня рибата присъства около 2 пъти седмично в менюто и птичето месо 1 - 2 пъти. Това означава, че приблизително през ден менюто ви трябва да е постно. Към тази група храни влизат яйцата - около 4 седмично. Бихте могли да ги включите по ваше желание.

5. Сладкишите са вредни, но бихте могли да си хапнете някакъв десерт един или два пъти в седмицата. Това може да е шоколад или нещо друго, но внимавайте с количеството. Нека да е малко! Забележете, че тук НЕ влиза меда. Мед в малко количество може да се яде всеки ден.

6. Червени меса. Те трябва да се избягват. Може да ядете червено месо най-много веднъж в седмицата, най-добре още по-рядко. Предпочитайте да е задушено, варено, печено, но не пържено.

7. На върха на пирамидата е виното. То може да се консумира всеки ден, но в много малко количество и за предпочитане с вечерята. Избягвайте го по време на бременност и разбира се преди шофиране!