Жените в менопауза, които страдат от горещи вълни, могат още повече да утежнят състоянието си, ако пият кафе или други напитки, съдържащи кофеин. Клиниката по женско здраве Майо в Рочестър, Минесота, проведе неотдавна най-пълното проучване за връзката между кофеина и симптомите на менопаузата.

Изследвани са общо 2507 жени. Изводите от предишни проучвания дават противоречиви заключения за влиянието на кофеина върху симптомите на менопауза. Сега ръководителят на изследването, д-р Стефани Фубион, твърди, че ограничаването на кафето се препоръчва на жени, страдащи от горещи вълни и нощно изпотяване.

Учените доказват, че кофеинът подсилва неприятните ефекти на менопаузата и още повече затруднява жените да се справят с тях. Избягването на кафе, чай и енергийни напитки могат да изискват самодисциплина, но вашите усилия и постоянство ще бъдат възнаградени.

Кофеинът е свързан с основните симптоми на менопауза

Научно е доказано, че консумацията на кофеин ще увеличи честотата и тежестта на горещите вълни. Кафето също има отрицателно въздействие върху симптомите като умора, защото води до повишаване на нивата на енергия за момент и увеличава бдителността, но след това ще доведе до рязък спад в нивата на енергия. Така влияе отрицателно върху здравето и психическото състояние.Кофеинът също влияе значително и върху съня.

Кофеинът може да предизвика стрес

При консумация на кофеин се стимулира производството на кортизол, хормона на стреса. Когато това стане, тялото се подготвя да се бори срещу настъпващата опасност и се получава паническа реакция. Така изкуственото увеличаване на хормоните на стреса има отрицателен ефект върху здравето на жените. Освен това, когато има твърде много кортизол в организма, той започва да влияе негативно върху нивата на естроген и прогестерон. Така се получава хормонален дисбаланс в организма.

Кафето ограничава естествения баланс на хормони

Кофеинът има негативни ефекти върху женските полови хормони и това може да доведе до здравни проблеми в бъдеще. Например, кофеинът повишава нивото на хомоцистеин в организма, което, от своя страна, увеличава риска от развитие на остеопороза, смятана за симптом на менопаузата.

Предотвратява се абсорбцията на минерали

Консумацията на кофеин има пряко въздействие върху минералите, които са от съществено значение за здравето на жените. Това ще намали количеството на калций и магнезий, които се абсорбират в бъбреците, а това води до по-слабото им усвояване и като цяло до минерален недостиг.

Кофеинът намалява плътността на костите

Високият прием на кофеин може да причини намаляване на костната плътност. Затова жени в менопауза трябва да избягват пиенето на кафе, за да се предпазят от остеопороза.

Менопаузата е индивидуален процес, който протича между 40 и 60-годишна възраст. Причината е в намалената функция на яйчниците и спадът в производството на женските полови хормони.

Сред най-неприятните симптоми са тревожност, горещи вълни, безсъние и изпотяване, но в някои случаи се стига до остеопороза, завишаване нивата на холестерола, сърдечно-съдови заболявания, изсъхване на кожата и лигавиците.

Около 60 000 българки влизат всяка година в менопауза

В България всяка година около 60 000 жени влизат в менопауза. При 4 000 климаксът настъпва преждевременно след хирургически интервенции.

Добре е жените в менопауза да спазват специфична диета, богата на пълнозърнести соеви храни като тофу, темпе, олющени соеви ядки. Тези храни съдържат растителни естрогени. Жените могат да приемат в добавка билката ангелика, витамин Е и масло от вечерна иглика.