Издаденият напред корем често се приписва на слаби мускули или на някакви други проблеми, например, неправилно хранене. А проблемът може да е в диастазата. И лекарите казват, че проблемът е доста сериозен.

Думата "диастаза" обозначава разминаване. Най-често този термин се използва, когато се касае за разминаване на краищата на правите мускули на корема.

Тези два вертикални мускула са съединени помежду си със сухожилия, и при норма вътрешните краища на двата мускула трябва да се допират един до друг.

При разминаване на мускулите – диастаза, съединяващото мускулите сухожилие се разтяга и се превръща в тънка мембрана. Коремът губи форма и провисва.

Следва да се осъзнава, че това е доста сериозен проблем. Разминаването на мускулите на корема – това е не само естетичен проблем, който е невъзможно да се разреши без помощта на хирург.

Диастазата също е и риск от свличане на вътрешни органи, което може да се отрази неблагоприятно на тяхното функциониране.

Как да разпознаем проблема

Определяне наличието на диастаза е много лесно. Първо, наднорменото тегло винаги се съпровожда с това състояние. Ако имате забележимо издаден или направо провиснал напред корем, то е почти сигурно, че диастазата присъства.

Диастаза се открива и при слаби хора. При жените най-често е след бременност и раждане. При мъжете значително наддаване на килограми и последващото им сваляне. Как в тези случаи да проверим наличие или отсъствие на диастаза.

Стегнете коремната преса и напипайте централната линия на корема – мястото на съединяване на мускулите. Ако разминаването е достатъчно голямо, то тогава ще можете без усилие да напипате разстоянието между мускулите.

Още един тест &ndas<h; легнете на пода и опитайте да се повдигнете без помощта на ръцете. Ако видите издатина между мускулите на корема, то тогава диастазата е изразена.

Може ли да се избегне развитието на диастаза

Диастазата може да се предизвика от бременност или от критична промяна на телесното тегло. Увеличаването на обема на корема разтяга мускулите и съединяващите ги сухожилия.

Най-добрата профилактика на диастаза при бременните е носенето на специален бандаж, а за всички останали – спорт, здравословно хранене и поддържане на оптимално тегло.

Как да се избавим от диастаза

Сами да се борим с диастазата е почти невъзможно. Ако мускулите се разминават на голямо разстояние, а съединителната тъкан между тях е силно разтегната, физическите упражнения едва ли биха могли да върнат положението в изходно състояние.

Освен това допълнителните физически натоварвания могат дори да влошат ситуацията. Намаляването на вероятността от поява на излишни килограми и вследствие на това на диастаза е напълно реално.

При планиране на бременност също има смисъл да се поработи над укрепване над мускулите на коремната преса. Тоест физическите упражнения може да са добра профилактика на заболяването, но не и метод на лечение.

Темата за диастазата се споменава все по-често, и млади жени се обръщат към хирург, макар и да са с лека диастаза. Не е необходимо да се прави това.

Ако са открили лека диастаза, например, на ултразвук, и по никакъв начин не се проявява външно, то по този повод не трябва да се притесняваме.

След раждането трябва да мине не по-малко от година, за да можем да се уверим, че проблем има и не можем сами да го решим и е време да мислим за неговото хирургично разрешение.

Помага ли хирургията

Има ситуации, при които за корекция на диастаза се препоръчва използване на хирургия. И вариантите могат да са различни. При изразено провисване на корема и други показания за хирургично стягане на корема – абдоминопластика, диастазата се зашива, възстановява се изходния мускулен корсет, отстранява се излишъкът от мастна тъкан.

Коремът придобива плосък спортен вид.

Ако няма излишно тегло и кожни гънки, но диастазата е изразена – коремът е значително издаден напред, то проблемът може да се реши ендоскопски. Диастазата се зашива чрез малки отвори на корема, а от вътрешната стена на коремната кухина се поставя мрежа, която е допълнителен фиксиращ елемент и изпълнява профилактична роля, предотвратява рецидиви за разминаване на мускулите.

Игнорирането на диастазата не е препоръчително, тъй като са възможни неблагоприятни последствия.