Остров Икария в Гърция се определя за едно от местата на Земята, където живеят хора в най-добро здраве. Това е място на изключително дълголетие.

Там живеят повече хора, откъдето и да е по света, които доживяват до над 100 години, като запазват активност, ясен ум и здраве.

Как постигат свръхдълголетие на гръцки остров

Синя зона – остров в Средиземно море

Остров Икария – това е една от светлосините зони, тоест от местата на планетата с изключително висока продължителност на живота.

Общо те са 5 – Окинава в Япония, част от остров Сардиния в Италия, общината на Църквата на адвентистите на седмия ден в Лом-Линд в Калифорния, САЩ, остров Икария в Гърция и полуостров Никоя в Коста Рика.

Учените забелязват, че на остров Икария всеки трети човек доживява 90 години и повече, отколкото където и да е другаде хора, надминали 100 години.

Същевременно множество известни ни фактори способстват за дълъг живот – например, правилното хранене, спортът и малко червено вино за разпускане, учените определили 7 от тях, които се оказват най-ефективни при изучаване на начина на живот в Икария.

7 практики за дълголетие от Икария

Не е необходимо да живеем в Гърция, за да станем дълголетници, убеден е изследователят, журналист от Нейшънъл Джиографик, който много години изучава светлосините зони.

1.Преходи по пресечени местности

На остров Икария планините са много. И именно планинският начин на живот на жителите на този гръцки остров е една от тайните на тяхното дълголетие.

Жителите на светлосините зони се качват и се спускат по склоновете през целия си живот до дълбока старост. Това им помага да поддържат мускулна маса и подвижност за много десетилетия, разказва докторът на медицинските науки Стивън Хандри.

Доктор Хандри предлага по-често да се правят преходи, да се качваме и да слизаме по стълби, да се правят упражнения като клякания и лицеви опори.

Важни са също така и силовите упражнения, това дава голямо натоварване на мускулите, благодарение на което те стават по-здрави.

2.Придържане към средиземноморска диета

Основното за постигане на дълголетие – това е местната прясна храна, това казва местен готвач, който често приготвя прясно уловена риба. Когато се храним правилно всичко в организма работи както трябва.

Жителите на дълголетния гръцки остров се придържат към средиземноморска диета – това е стил на хранене с преобладаващи плодове и зеленчуци, риба и морски дарове, бобови и сладък картоф.

3.Научете се да приготвяте билкови чайове

В Икария обичат да пият чайове, които сами са си приготвили. При подходящо време те сами си събират билки – цветове и листа.

Учените установяват, че напитките, приготвени на основата на любимите билки на икарийците – розмарин, шафран, босилек, лимонена трева, са пълни с антиоксиданти.

Освен това те действат като диуретично средство и поддържат оптимално ниво на артериалното налягане.

4.Почивка през деня

Вземете пример от жителите на Икария и се старайте поне малко до подремвате в средата на деня. Многобройни изследвания показват, че хората, които си подремват всеки ден по няколко минути, правейки си така лека почивка, имат с 35 процента по-нисък риск от сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

5.Спазване на пост

Жителите на Икария са гръцки православни християни. Техният религиозен календар изисква от тях спазване на пост на практика 6 месеца.

В дните на поста те ограничават калоричността на храненето с 30 процента и освен това са привърженици на интервалното гладуване.

Закусват обилно, вечерята е лека, а през деня не се хранят.

6.Общувайте с приятели или със своето семейство

Дълголетниците в Икария обръщат много внимание на общуването със своите близки. Това мотивира самите тях и тези, с които поддържат социални контакти.

Здравите социални връзки им помагат да се поддържат, да бъдат енергични, да предпочитат здравословната храна, а и това се смята за един от пътищата към дълголетие.

7.Интимна близост

Дори и мъжете над 65 до 99 години на острова продължават да поддържат умерена сексуална активност, затова и с увереност може да се каже, че занятията с любов са път към дълголетието.