Стареене на главния мозък - заблуди и реалност
Полезно

Главният мозък остарява както и другите органи на човешкото тяло. Измененията с възрастта водят до по-бързо уморяване, забавяне на скоростта на мисловните реакции и възможна загуба на паметта. Има ли начин да забавим или спрем тези процеси в мозъка на човека?
Как се променя с възрастта главният мозък?
Главният мозък е уникален за човешкото тяло. Една от многобройните негови особености е липсата на запас хранителни вещества. Получава ги заедно с кръвта, затова и качественото кръвообращение е много важно за правилното функциониране на този орган.
С възрастта системата на кръвообращението претърпява съществени изменения, които се отразяват неблагоприятно на функцията на главния мозък. Недостигът на кислород предизвиква главоболие и чести световъртежи. Човек може да изпитва силна слабост сутрин, която се съпровожда със замъгляване на зрението. Основна причина за тези явления са съществуващите проблеми с кръвоносните съдове, които са разпространени сред хората в средна и напреднала възраст.
Също немаловажен аспект на влошаване на мозъчната функция са старческите изменения в нервните клетки, в резултат на които човек получава по-малко енергия и се чувства слаб и уморен. Тази слабост се отразява не само на физическата издръжливост, но и на интелектуалните възможности. В напреднала възраст хората мислят по-бавно, мисловният процес по-трудно им се отдава, отколкото на младите.
Главният мозък на човек в напреднала възраст може да предизвика нехарактерни за него поведенчески реакции, например, често раздразнение без повод. Освен това хората на възраст често забравят за много битови дреболии – да угасят лампите, да изключат газовия котлон или електрическите уреди.
Мозъкът на човек в зряла възраст е предразположен към следните заболявания:
• Болест на Паркинсон
Това е сериозна патология на човешкия мозък, в основата на която е нарушение на функцията на неговите подкорови структури. Основно проявление на това заболяване е често повтарящите се движения, които са против волята на болния, които затрудняват значително ежедневието. Но ако близкото обкръжение се отнася внимателно към състоянието на болния и му помогне навреме да потърси помощ, то прогресирането на заболяването може да се забави.
• Болест на Алцхаймер и дисциркулаторна енцефалопатия /ДЕП/
За Алцхаймера е характерна загубата на памет, а за ДЕП – дълбоки психически изменения в личността на човека. Тези 2 заболявания обединяват желанието за скитничество, което може да докара възрастния до състояние, при което изпитва остра нужда да напусне дома си. При първи признаци на подобни симптоми трябва да се установи контрол над действията на болния и с всички сили да се стараят да го върнат към нормалния живот.
Най-разпространените заблуди за стареенето на мозъка
Човешкият мозък, неговият потенциал и възможности са обвити от множество заблуди, с които могат да се справят само специалисти. Най-голям брой заблуди са свързани със стареенето на този орган на тялото. Най-разпространените са:
1. Състоянието на мозъка в напреднала възраст се определя единствено наследствени фактори
Оказва се, че обаче наследствеността оказва много слабо влияние - едва 5%. Много по-голямо влияние на неговото нормално функциониране оказват физическата активност, устойчива психика, стремеж към изучаване на нещо ново, пълноценен сън.
2. Паметта неизбежно се влошава с възрастта
Редовните тренировки на главния мозък позволяват да се поддържа и укрепи отслабената памет. Към занятията, които положително се отразяват на когнитивните функции на мозъка се отнасят – обикновено четене, свирене на музикални инструменти, усвояване на чужди езици.
3. Нервните клетки не се възстановяват
Напротив, през целия живот на човека нервните клетки се обновяват.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.54 108

Malchugani.com banner

Редактор