Стероидният захарен диабет е патологично състояние, при което в кръвта се повишават нивата на кортикостероидите, което води до нарушаване на метаболизма на въглехидратите.

Това заболяване се съпровожда с всички характерни за хипергликемията клинични проявления. Обикновено патологията е с по-леко протичане, отколкото диабет тип 1 или 2.

Стероиден диабет – защо и как се развива

В преобладаващия брой случаи при правилно назначено и проведено лечение се постига стабилизация на състоянието на болния човек. Но на фона на повишени нива на глюкоза съществува вероятност от развитие на диабетна ангиопатия.

Сред другите възможни усложнения са диабетна невропатия, атеросклеротично увреждане на съдовете и много други.

Мъже и жени на практика в еднаква степен са подложени на развитието на тази патология.

Стероидният захарен диабет възниква в резултат на това, че в кръвта значително се повишават нивата на хормоните, които се образуват от кората на надбъбречните жлези.

Причини за диабет от кортикостероиди

Съществуват 2 основни причини, които могат да способстват за развитие на това заболяване. Първо, това са различни ендокринни патологии, които водят до усилване на функционалната активност на надбъбречните жлези.

Най-ярък пример е болестта на Кушинг, която се съпровожда с увреждане на хипоталамо-хипофизарната система с хиперсекреция на адренокортикотропен хормон и вторична хиперфункция на кората на надбъбречните жлези.

При това заболяване се предполагат тумори, които сами образуват кортикостероиди, например, алдостерон. Двете гореописани причини водят до развитие на ендогенен стероиден захарен диабет.

Отделно заболяване е стероидната хипергликемия, обусловена от продължителен прием на кортикостероиди.

Това патологично състояние често отшумява след спиране на медикаментите. Проведени са редица изследвания, които показват, че само след 2 дни прием на 40 мг преднизолон приблизително 45% от хората вдигат кръвна захар. Този патологичен процес също се нарича лекарствен диабет.

В основната рискова група са хора, страдащи от различни автоимунни патологии, но кортикостероиди се назначават и при много други заболявания.

Това нарушение се открива и при приблизително при 20% от случаите на лупус. При прием на хидрокортизон в доза от 120 мг рискът от развитие на тази болест нараства с повече от 10 пъти.

Как се развива стероиден диабет

Известно е, че кортикостероидите е възможно да оказват влияние на метаболизма. Под тяхното въздействие започва активно разграждане на белтъци. От тъканите се отделят голямо количество аминокиселини. 

В клетките на черния дроб се образуват повишени количества гликоген. Протичащите биохимични процеси водят до усилване на синтеза на глюкоза.

С течение на времето се наблюдава увреждане на бета-клетките на панкреаса, което способства за понижаване на синтеза на инсулин.

Симптоми при стероиден захарен диабет

Симптомите при този патологичен процес нямат специфичност. Но обикновено те не са изразени толкова интензивно както при захарен диабет първи или втори тип.

Първо, човек сякаш започва да ожаднява повече. Значително се увеличава количеството приемани течности, в редица изпива по 5 и повече литра вода. 

Но въпреки обилният прием на течности, лигавицата на устната кухина продължава да е суха.

На фона на протичащите нарушения се увеличават и позивите за уриниране. Обемът на диурезата стига до 3 или 4 литра.

В детска възраст е възможно несъзнателно изпускане през нощта. Болният се уморява по-бързо, става по-сънлив и безпричинно раздразнителен.

Апетитът се повишава, а теглото на практика остава без изменения. Клиничната картина се допълва с главоболие.

Наблюдават се характерни промени и на външния вид. Кожата на болния става много суха. Нокътните пластини се разслояват и започват да се чупят, а косата капе.

Присъстват и чувствителни разстройства в областта на горните и долните крайници.

Диагностика и лечение

Поставянето на диагнозата започва с изясняване на оплаквания и анамнеза. Задължително е необходимо да се оценят нивата на глюкоза, сред които и глюкозотолерантен тест.

Допълнително се определят нивата на кортикостероиди, провежда се ултразвуково изследване на надбъбречни изследване на надбъбречните жлези.

Първоначално за лечение на стероиден захарен диабет е необходимо да се открие и отстрани причината.

Назначава се терапия на основното заболяване, при лекарствена форма на незахарен диабет се спират медикаментите.