При развитие на хронична патология на дихателната система като астма или хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ, тя се превръща в част от ежедневието.

Големият въпрос: как болният може да диша по-добре? Първа стъпка, правилно поставяне на диагноза. Някои разлики между задух и пристъпи на кашлица при астма или ХОББ са едва различими.

Съществува и още по-усложнена комбинация – съчетано проявление на ХОББ и на астма. В такъв случай е важно провеждане на детайлни изследвания.

Необходимо е поставяне на точна диагноза и на лечение впоследствие. Целта е да се нормализира максимално състоянието и дихателните функции.

Астма или ХОББ – какви са разликите

Бронхиална астма – начало в младостта

Първите признаци на бронхиална астма възникват при деца и тийнейджъри, които са с наследствено и алергично предразположение.

Дихателните нарушения, пристъпите на гадене или упорита суха кашлица, пристъпите на задух или упорита суха кашлица невинаги се разпознават като конкретна диагноза.

Възможно е продължително лечение на обструктивен бронхит, остра вирусна инфекция, ларингит и други патологии и едва след това се открива бронхиална астма.

Назначава се лечение, сред които и приложение на инхалационни препарати, поради което се нормализира дишането, симптомите частично или почти напълно отшумяват.

С възрастта бронхиалната астма може както да прогресира, така и да регресира, всичко зависи от причините за тях, тежест и методи на лечение.

Ако възникне задух, не са редки пристъпите на задушаване, астмата се контролира трудно. Необходими са по-активни методи на лечение, стига се до назначаване на кортикостероиди.

Бронхиалната астма се проявява по-рядко с напредване на възрастта, дихателните нарушения не са толкова тежки, човек познава провокаторите на пристъпи и се старае да ги избягва.

Дихателните проблеми на фона на астматични пристъпи

Бронхиалната астма се характеризира с хронично възпаление и свиване на дихателните пътища, заради оток на лигавиците, натрупване в лумена на бронхите на гъсти храчки.

Астмата често има силен алергичен компонент с допълнителни провокатори, сред които: простуда, физически упражнения, смяна на сезоните, контакт с прашец, домашен прах, цигарен дим.

При повечето хора, страдащи от бронхиална астма, съществува съпътстваща алергия към битови или други алергени – лекарства, храна.

Контактът с тях може да предизвика дихателни нарушения, пристъпи на кашлица и развитие на задух.

Допълнителни фактори за развитие на астматичните разстройства е наследствена обремененост - астма, наднормено тегло и пушене или въздействие на цигарен дим.

Симптомите на пристъпи на бронхиална астма са нощна кашлица, стигаща до задух, свиване в гърдите, болка или натиск.

ХОББ – проявления на болестта в зряла възраст

Първите проявления на болестта възникват към 50 години или по-късно, до преди тази възраст специфични проблеми с дишането не се установяват.

Постепенно възникват пристъпи на задух или на суха кашлица, които влошават общото състояние.

С прогресирането на дихателните разстройства се установява инвалидност, необходимо е постоянно използване на инхалатори и кислородна терапия и кислородна терапия. Наложителен е прием на лекарствени препарати, без прекъсване.

След няколко години е възможно и напускането на дома да се превърне в съществено затруднение. Дългото ходене и понасянето на физически натоварвания също се превръща в сериозен проблем.

Задух пристъпи на кашлица при ХОББ

Терминът ХОББ е общ за проявления на бронхит, енфизема и в някои случаи на хронична астма. Обструкцията на въздушния поток е общ признак за всички тези състояния.

Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване на средната и напреднала възраст. Пушенето се смята за основна причина за 85-90% от случаите на болестта у нас.

В малък брой случаи причина за пристъпи на кашлица и задух е генетично състояние – дефицит на антитрипсин алфа-1.

Как да различим ХОББ от астма

У нас милиони хора страдат както от астматични пристъпи, така и от проявления на ХОББ. Но е очевидно, че ХОББ е по-коварна болест, тъй като от астма умират малко хора. Но смъртните случаи от усложнения и тежко протичане на хроничната обструктивна болест са стотици.

За поставяне на точна диагноза при задух или други тревожни признаци, е необходимо изследване на функцията на белите дробове с помощта на спирометрия.

За пушачите при ХОББ първото, което е важно да се направи, това е да се спрат цигарите. Това е необходимо и за астматици.

Всички лекарства, които се използват за лечение на астма, с изключение на модификатори на левкотриени, се прилагат и при ХОББ. Но някои препарати за разрешени само за лечение на обструктивна болест.