Дори ако не принадлежим към хората с творчески професии, умението да мислим извън шаблона е полезно и в обикновения живот.

Психологът Аманта Имбер установила прости решения, които ни помагат да излезем от шаблона и да създадем нещо свое.

Творческите способности могат и трябва да се развиват както и всякакви други.

В своята книга „Формула на креативността“ Аманта Имбер проучила научните изследвания по тази тема и описала цели 50 научно обосновани начина за подобряване на творческите способности. Но избрахме 6 от най-необичайните.

1. Увеличете шума

Макар и интелектуалният труд да изисква тишина, новите идеи се раждат сред шумна тълпа.

Изследователи от университета на Британска Колумбия установили, че 70 децибела – нивото на звука в многолюдно кафене или на градските улици, е оптимален за креативността.

Способства по-често да се разсейвате от своята задача, а известната разконцентрираност е важна за творческия процес.

Ако стискаме топка с лявата ръка, се активира зоната за мозъка, отговорни за интуицията и креативността.

2. Разглеждайте необичайни изображения

Странните, причудливите, разбиващи стереотипите на възприятията образи способстват за поява на нови идеи. Участниците в изследване, разглеждащи подобни картинки, предложили 25% повече интересни идеи в сравнение с контролната група.

3. Мачкайте топче с лявата ръка

Професорът по психология от университета Трира Никола Бауман провела експеримент, по време на който една група участници стискала топка с дясната, а другата с лявата ръка.

Оказало се, че това просто упражнение, като стискането на топче с лявата ръка, активира зоните в мозъка, отговорни за интуицията и креативността.

4. Спортувайте

30 минути активни физически упражнения подобряват способността на човек да мисли творчески. Ефектът се запазва 2 часа след заниманията.

5. Правилно сбръчкайте челото

Неврофизиолози от Университета на Мериленд предполагат, че активната мимика, свързана с разширяването и свиването на нашето зрително възприятие, влияе на креативността.

В рамките на изследванията се установило, че когато повдигаме виждаме и сбръчкваме чело, умни мисли по-често ни идват наум. А когато свиваме полезрението и присвиваме вежди, е точно обратното.

6. Поиграйте на компютърни или видеоигри

Неслучайно основателите на големи инвестиционни компании създават в своите офиси зони за отдих, където можеш да се бориш с виртуални чудовища или да се заемеш със строителството на нова цивилизация.

Никой няма да ги съди за това – компютърните игри доказано дават енергия и подобряват настроението, което е полезно при решаването на творчески задачи.

7. Лягайте, колкото се може по-скоро да спите

В крайна сметка успехът на нашата творческа мисъл зависи от способностите да се вземат верните решения. Най-добре това се получава сутрин, когато нашите когнитивни способности достигат максимума си.

Дори ако не смятате себе си за творческа личност, опитайте един от тези начини за подобряване на креативността.

Някои от тях са наистина необичайни, но други като спортът и лягането по-рано са съвсем в рамките на нормалното, които всеки от нас може да приложи в ежедневието.

Но нека все пак да не бъркаме креативност и продуктивност, защото докато за второто трябва концентрация, за първото е точно обратното – там е необходимо човек да се откъсне за известно време от задачата, на която работи и да остави ума неангажиран, в такива моменти наистина на повечето хора им идват много добри идеи, които са годни да бъдат реализирани.