Какво представлява стомашната язва?

Стомашната язва, представлява малка рана върху лигавицата на стомаха. Но поради разрушителното действие на стомашните киселини, е много трудно тя да се излекува от само себе си.

Стомашната язва е сред видовете пептична язва.Най-често срещаният тип пептична язва е язвата на дванадесетопръстника.

Пептичната язва се нарича язвата, причинена от действието на стомашната киселина. Пептична язва се нарича зоната, където лигавицата на храносмилателната система е увредена.

Така основната тъкан, тази от която е изграден самия орган се излага на разрушителното действие на стомашната киселина.

Какво причинява стомашната язва?

Стомакът произвежда киселина, която спомага за храносмилането на храната и за унищожаването на бактериите.

Но тази киселина има разяждащо действие. Някои клетки от вътрешната лигавица на стомаха и дванадесетопръстника отделят слуз, която предпазва мукозните мембрани от разрушителното действие на киселината.

Обикновено съществува баланс между произвежданото количеството на стомашните киселини и отделянето на слуз.

Когато обаче бъде нарушен, лигавицата остава незащитена и това позволява на киселината да я увреди.

Какви са симптомите на язвата?

Симптомите на язва могат да варират в зависимост от степента на заболяването и могат да се проявят различно при различните пациенти.

Основният симптом на язвата е болка в горната част на корема, точно под гръдната кост. Тази болка обикновено не е постоянна и може да се почувства след определени периоди, обикновено между храненията или нощем.

Понякога при хранене или след консумация на храна, кисели напитки или алкохол, болката се усилва.

В някои случаи, болката може да бъде толкова интензивна, че да пречи на нормалната ежедневна дейност на пациента.

При язвата може да се появят и други симптоми, които са свързани с храносмилателната система. Например, подуване на корема може да се наблюдава често при засегнатите пациенти, особено след хранене.

При някои от тях може да се наблюдава и гадене, а в някои случаи дори и повръщане. Тези симптоми са свързани със затруднената храносмилателна функция на засегнатата област.

Освен тези основни симптоми, язвата може да доведе и до други проблеми и състояния. Например, когато язвата кърви, пациентът може да изпитва усещане за умора и слабост.

Ако има кървави столчета или столчета с тъмно червен цвят, това може да е признак за кървене в храносмилателната система и изисква незабавна медицинска помощ.

При диагностициране на язва, важно е да се започне подходящо лечение, за да се предотвратят усложненията и да се улесни възстановяването на пациента.

Това обикновено включва приемане на лекарства, които намаляват киселинността на стомаха, като например протонно-помпени инхибитори, и антибиотици, ако има инфекция с бактерията Helicobacter pylori, която се свързва с язвата.

В някои случаи, когато лекарствата не са ефективни или има сериозни усложнения, може да се наложи и хирургическо лечение.

Важно е засегнатите лица да спазват специална диета, която да не натоварва храносмилателната система и да помага за постигане на по-бързо възстановяване.

Това обикновено включва избягване на пикантни, мазни и кисели храни, алкохол и тютюнопушене.

Причините за това са следните:

 • Лошо храносмилане
 • Неустановени заболявания
 • Инфекция, предизвикана от бактерията хеликобактерпилори като в 8 от 10 случая на язва на стомаха,именно тази бактерия се явява причинител на заболяването. При много от хората, които са заразили с бактерията не се проявяват никакви симптоми. Бактерията просто живее безобидно в лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника. Въпреки това понякога бактерията предизвиква възпаление на мукозната мембрана на стомаха. Инфекцията потиска отделянето на слуз или предизвиква увеличаването на производството на стомашна киселина. И в двата случая се стига до разрушаване на повърхностната тъкан на стомаха и съответно поява на язви.
 • Медикаменти против възпаление като аспирин, ибупрофен, диклофенак е възможно да засегнат отделянето на слуз в стомаха. Така те позволяват на киселината да причини язви.
 • В много редки случаи стомашна язва могат да причинят и някои вирусни инфекции и болестта на Крон.

Усложнения при стомашна язва

В някои случаи е възможно развитие на усложнения, които са значително сериозни като:

 • Кървене на язвата - Едно от най-честите усложнения на стомашната язва е кървенето от засегнатата област. Кървенето може да бъде леко и незабележимо, като само няколко капки кръв се появяват в столовата маса или в стомашното съдържание. Обаче, в някои случаи, кървенето може да бъде обилно и да представлява сериозна заплаха за живота на пациента. Ако се подозира кървене, е важно незабавно да се потърси медицинска помощ.
 • Перфорация на язвата - Перфорацията представлява пробиване на стомашната или кишнична стена от язвата. Това е изключително сериозно усложнение, което води до изливане на стомашното съдържание и бактерии в коремната кухина. Това може да предизвика силна болка, инфекция и перитонит - запаление на перитонеума, което е мембрана, която обвива органите в коремната кухина.
 • Стеноза (стеснение) на стомашната отвора - При дълготрайна или неподходящо лекувана стомашна язва може да се образува стеснение на стомашната отвора, което затруднява преминаването на храна от стомаха към кишките.

Лечение на стомашна язва

Приемат се медикаменти между 4 и 8 седмици, които значително намаляват производството на стомашна киселина.

Най-често използваната група лекарства са инхибиторите на протонната помпа, те въздействат върху стомашните клетки и потискат производството на киселина.

Това обикновено са следните медикаменти: езомепразол, ланзопразол и омепразол под различните им търговски наименования.

Понякога се предписват и друг клас лекарства – Н2 рецепторни антагонисти, известни още като Н2 блокери–фамотидин, низатидин и ранитидин. И тъй като киселината в стомаха намалява язвата се излекува.

Но ако стомашната язва е причинена от хеликобактерпилори е много вероятно язвата отново да се появи след приема на лекарствата, намаляващи производството на стомашна киселина.

Затова се прилага комбинирана терапия като се приемат инхибитори на протонната помпа или Н2 блокери и антибиотици, които да унищожат бактерията причинител.

Ако язвата е причинена от лекарства се предписва преустановяване на приема му.

Как да се предпазим?

Начинът на живот и навиците ни могат да намалят риска от появата на стомашна язва например:

 • Откажете се от цигарите и всякаква друга употреба на тютюн
 • Здравословна диета – редовна консумация на плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни
 • Не повече от 50 мл. твърд алкохол дневно.
 • Не трябва да пиете алкохол, ако приемате лекарства.
 • Мийте по-често ръцете си, за да се предпазите от инфекции.
 • Ограничете използването на ибупрофен, аспирин и напроксен натрий.