Какво представлява стомашната язва?

Стомашната язва, представлява малка рана върху лигавицата на стомаха. Но поради разрушителното действие на стомашните киселини, е много трудно тя да се излекува от само себе си. Стомашната язва е сред видовете пептична язва.Най-често срещаният тип пептична язва е язвата на дванадесетопръстника.

Пептичната язва се нарича язвата, причинена от действието на стомашната киселина. Пептична язва се нарича зоната, където лигавицата на храносмилателната система е увредена. Така основната тъкан, тази от която е изграден самия орган се излага на разрушителното действие на стомашната киселина.

Какво причинява стомашната язва?

Стомакът произвежда киселина, която спомага за храносмилането на храната и за унищожаването на бактериите. Но тази киселина има разяждащо действие. Някои клетки от вътрешната лигавица на стомаха и дванадесетопръстника отделят слуз, която предпазва мукозните мембрани от разрушителното действие на киселината. Обикновено съществува баланс между произвежданото количеството на стомашните киселини и отделянето на слуз. Когато обаче бъде нарушен, лигавицата остава незащитена и това позволява на киселината да я увреди.

Какви са симптомите на язвата?

 • Болки в горната част на корема, точно под гръдната кост. Обикновено не са постоянни. Понякога при хранене болката се усилва. Болката може да ви събуди по време на сън.
 • Други симптоми, които могат да се появят са – подуване на корема, повръщане, гадене. Може да се чувствате подути особено след хранене.

Причините за това са следните:

 • Лошо храносмилане
 • Неустановени заболявания
 • Инфекция, предизвикана от бактерията хеликобактерпилори като в 8 от 10 случая на язва на стомаха,именно тази бактерия се явява причинител на заболяването. При много от хората, които са заразили с бактерията не се проявяват никакви симптоми. Бактерията просто живее безобидно в лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника. Въпреки това понякога бактерията предизвиква възпаление на мукозната мембрана на стомаха. Инфекцията потиска отделянето на слуз или предизвиква увеличаването на производството на стомашна киселина. И в двата случая се стига до разрушаване на повърхностната тъкан на стомаха и съответно поява на язви.
 • Медикаменти против възпаление като аспирин, ибупрофен, диклофенак е възможно да засегнат отделянето на слуз в стомаха. Така те позволяват на киселината да причини язви.
 • В много редки случаи стомашна язва могат да причинят и някои вирусни инфекции и болестта на Крон.

Усложнения при стомашна язва

В някои случаи е възможно развитие на усложнения, които са значително сериозни като:

 • Кървене на язвата – като то може да е съвсем леко - няколко капки, но е възможен и силен животозастрашаващ кръвоизлив.
 • Перфорация – това е мястото където язвата пробива (перфорира ) стомашната стена. Тогава стомашното съдържимо се излива в коремната кухина и води до много силна болка и е спешен медицински случай.

Лечение на стомашна язва

Приемат се медикаменти между 4 и 8 седмици, които значително намаляват производството на стомашна киселина. Най-често използваната група лекарства са инхибиторите на протонната помпа, те въздействат върху стомашните клетки и потискат производството на киселина. Това обикновено са следните медикаменти: езомепразол, ланзопразол и омепразол под различните им търговски наименования. Понякога се предписват и друг клас лекарства – Н2 рецепторни антагонисти, известни още като Н2 блокери–фамотидин, низатидин и ранитидин. И тъй като киселината в стомаха намалява язвата се излекува.

Но ако стомашната язва е причинена от хеликобактерпилори е много вероятно язвата отново да се появи след приема на лекарствата, намаляващи производството на стомашна киселина. Затова се прилага комбинирана терапия като се приемат инхибитори на протонната помпа или Н2 блокери и антибиотици, които да унищожат бактерията причинител.

Ако язвата е причинена от лекарства се предписва преустановяване на приема му.

Как да се предпазим?

Начинът на живот и навиците ни могат да намалят риска от появата на стомашна язва например:

 • Откажете се от цигарите и всякаква друга употреба на тютюн
 • Здравословна диета – редовна консумация на плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни
 • Не повече от 50 мл. твърд алкохол дневно.
 • Не трябва да пиете алкохол, ако приемате лекарства.
 • Мийте по-често ръцете си, за да се предпазите от инфекции.
 • Ограничете използването на ибупрофен, аспирин и напроксен натрий.