Туберкулоза – какво представлява

Това е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Mycobacteriumtuberculosis. Болестта засяга предимно белите дробове, но е възможно да увреди и органите на централната нервна система, лимфната система, кръвоносната система и др.

Когато човек бъде заразен с туберкулоза, бактериите в белите дробове се размножават като причиняват пневмония. Болният изпитва болки в гърдите и с постоянна кашлица придружена с кървави храчки.

Лимфните възли в областта на сърцето и белите дробове се разширяват. И понеже бактериите се опитват да се разпространят и в други части на организма те биват възпрепятствани от имунната му система.

Имунните клетки образуват съединителна тъкан или фиброза около бактерията, която ограничава инфекцията. Предпазва от засягането на други органи, а също и от предаването на други хора.

Туберкулозата обикновено се класифицира като латентна и активна когато:

 • При латентния вид бактериите не са активни, но са в тялото на човека и не са заразни;
 • При активния бактериите са активни и заразеният се разболява и става заразен за околните.

Към настоящия момент медицинската наука е на кръстопът в борбата си с туберкулозата, тъй като методите на лечение с определени медикаменти са станали неефективни. Бактериите причинители на заболяването вече са резистентни на повечето досега използвани лекарства.

Какви са причините за заболяването

Туберкулозата се причинява в крайна сметка от бактерията Mycobacteriumtuberculosis, която се предава от човек на човек чрез малки капчици инфектирана слюнка, които се движат по въздуха.

Когато болният кашля, киха, крещи или плюе, бактериите могат да попаднат във въздуха. След това те влизат в контакт с незаразени хора, които вдишват бактериите и ги вкарват в белите си дробове. Вдишването не означава непременно, че човек се заразява.

Когато бактерията попадне в тялото на човек, организмът може да реагира по следните три начина:

 • Силната имунна система унищожава бактерията;
 • Бактерията навлиза в тялото на човек, но имунитетът не ѝ позволява да се развие и тя остава в латентно състояние и носителят ѝ не е заразен;
 • Носителят се разболява, тъй като имунитетът му не е успял да се справи с бактерията.

Признаци и симптоми – за какво трябва да внимавате

При повечето хора, които се заразяват с Mycobacteriumtuberculosis, не се проявяват никакви симптоми. Въпреки това, ако има поява на симптоми, най-често те са:

 • Загуба на тегло без видима причина;
 • Отпадналост;
 • Недостиг на въздух;
 • Повишена температура;
 • Нощни изпотявани;
 • Втрисане;
 • Загуба на апетит.

Симптомите специфични за състоянието на белите дробове са:

 • Кашлица, която продължава повече от 3 седмици;
 • Болки в гърдите;
 • Болезнено дишане;
 • Болки при кашляне;
 • Кървави храчки.

Лечение на туберкулоза

Лечението на туберкулозата зависи от това дали заболяването е в активно или в латентно състояние. Ако болестта е в неактивна, антибиотикът, наречен изониазид се предписва за 6 до 12 месеца.

Заболяването в активно състояние също се лекува с изониазид, но в комбинация с други лекарства като римфапицин, етамбутол и пиразинамид. Стрептомицин може да бъде включен към включен към приеманите медикаменти, ако бактерията се разпространила и към други органи.

Ако болният има резистентен щам на туберкулоза ще са необходими и още медикаменти към 4-те основни като е необходимо продължително, за дълъг период от време, подлагане на медикаментозна терапия. Понякога се налага и операция за отстранява на част от белодробната тъкан.

Най-голямото предизвикателство пред лечението на туберкулоза е липсата на последователност при приема на предписаните медикаменти. В повечето случаи скоро след като се почувстват по-добре болните спират преустановяват приема на предписаните им лекарства. Но е много важно лекарствената терапия да продължи, докато напълно не бъде унищожена бактерията Mycobacteriumtuberculosis.

Последните проучвания показват, че Витамин С има изключително благоприятно въздействие при туберкулоза в комбинация със стандартната лекарствена терапия.

Как да се предотврати заболяването

В България в задължителния имузационен календар е включена против туберкулоза БЦЖ ваксината, с която се имунизират новородените и малките деца.

Отлични начини за предотвратяване на туберкулоза са също така са:

 • Яденето на здравословна храна, която поддържа добрия имунитет;
 • Редовни изследвания за туберкулоза, ако живеете или работите в среда с висока степен на риск.

Ако вече сте заразени и не желаете да създавате опасност от заразяване на други хора е най-добре да си останете вкъщи. И осигурете редовно проветряване на помещението, в което прекарвате по-голямата част от времето си.

Алтернативно лечение

За пълно излекуване на туберкулоза се препоръчва всеки ден ходене в планината на не по-малко от 1500 метра надморска височина и зиме и лете, трябва да сте добре облечени, като за период от 3 месеца ще забележите сами подобрение от 75 %, а за 2-3 години ще се излекувате напълно, като още на първата година ще сте излекувани на 85 %.