Туберкулоза – какво представлява

Това е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Mycobacteriumtuberculosis.

Болестта засяга предимно белите дробове, но е възможно да увреди и органите на централната нервна система, лимфната система, кръвоносната система и др.

Когато човек бъде заразен с туберкулоза, бактериите в белите дробове се размножават като причиняват пневмония. Болният изпитва болки в гърдите и с постоянна кашлица придружена с кървави храчки.

Лимфните възли в областта на сърцето и белите дробове се разширяват. И понеже бактериите се опитват да се разпространят и в други части на организма те биват възпрепятствани от имунната му система.

Имунните клетки образуват съединителна тъкан или фиброза около бактерията, която ограничава инфекцията. Предпазва от засягането на други органи, а също и от предаването на други хора.

Туберкулозата обикновено се класифицира като латентна и активна когато:

 • При латентния вид бактериите не са активни, но са в тялото на човека и не са заразни;
 • При активния бактериите са активни и заразеният се разболява и става заразен за околните.

Към настоящия момент медицинската наука е на кръстопът в борбата си с туберкулозата, тъй като методите на лечение с определени медикаменти са станали неефективни.

Бактериите причинители на заболяването вече са резистентни на повечето досега използвани лекарства.

Какви са причините за заболяването

Една от основните причини за туберкулозата е наличието на бактерията Mycobacterium tuberculosis, която се предава от човек на човек чрез въздушно-капковата инфекция.

Когато инфектиран човек кашля, киха или плюе, малки капчици съдържащи бактерии се разпръскват в околната среда.

Когато друг човек вдиша тези капчици, бактериите имат възможност да достигнат до белите дробове. Въпреки това, не всеки, който е подложен на бактериите, ще се зарази с туберкулоза. Н

аличието на силна имунна система може да унищожи бактериите, преди те да предизвикат болестта.

При някои хора, когато бактерията влезе в организма, имунната система успява да я контролира и тя остава в латентно състояние.

В този случай, човекът става носител на бактерията, но не развива активна форма на туберкулозата и не е заразен за околните.

Обаче, в определени ситуации имунната система не успява да се справи с бактерията, и това довежда до развитие на активна форма на туберкулозата. В този случай, човекът става заразен и е в състояние да предава болестта на други хора.

Освен това, рисковите фактори за заразяване и развитие на туберкулоза включват ниско социално-икономическо положение, лоши жилищни условия, хронични заболявания като СПИН, диабет и други заболявания, които намаляват имунната система.

Последните проучвания също показват, че недохранването може да увеличи риска от заразяване с туберкулоза.

Признаци и симптоми – за какво трябва да внимавате

При повечето хора, които се заразяват с Mycobacteriumtuberculosis, не се проявяват никакви симптоми. Въпреки това, ако има поява на симптоми, най-често те са:

 • Загуба на тегло без видима причина;
 • Отпадналост;
 • Недостиг на въздух;
 • Повишена температура;
 • Нощни изпотявани;
 • Втрисане;
 • Загуба на апетит.

Симптомите специфични за състоянието на белите дробове са:

 • Кашлица, която продължава повече от 3 седмици;
 • Болки в гърдите;
 • Болезнено дишане;
 • Болки при кашляне;
 • Кървави храчки.

Лечение на туберкулоза

Лечението на туберкулоза е сложен процес, който зависи от няколко фактора, включително дали болестта е в активно или латентно състояние, както и от евентуалната резистентност на бактериите към антибиотиците.

Ако туберкулозата е в латентно състояние, което означава, че бактериите са в организма, но не са активни и не предизвикват симптоми, често се предписва антибиотикът изониазид.

Този вид лечение обикновено продължава от 6 до 12 месеца и има за цел да предотврати прогресирането на заболяването и преминаването му в активно състояние.

Когато туберкулозата е в активно състояние и предизвиква симптоми, тя се лекува с комбинация от лекарства.

Основните медикаменти, които се използват в лечението, включват изониазид, римфапицин, етамбутол и пиразинамид.

В някои случаи се добавя и стрептомицин, особено ако бактериите са се разпространили към други органи.

Въпреки че лекарствената терапия за туберкулоза е ефективна, тя често изисква продължителен прием на лекарства, обикновено от 6 до 9 месеца.

Един от най-големите предизвикателства пред успешното лечение е липсата на последователност при приема на предписаните медикаменти.

Много пациенти спират приема на лекарствата, щом се почувстват по-добре или възникнат странични ефекти.

Това обаче може да доведе до рецидив на заболяването и повишен риск от развитие на резистентни штамове на туберкулозата.

Наблюдение и подкрепа от страна на здравни специалисти са от съществено значение за постигане на успешни резултати при лечението на туберкулоза.

В някои случаи, когато пациентът има резистентен щам на туберкулоза, се налага да се приложат още медикаменти към стандартната лечебна терапия. Този вид лечение изисква продължителен период от време и специализиран медицински надзор.

Научната общност продължава да изследва нови възможности за подобряване на лечението на туберкулоза.

Някои последни проучвания показват, че витаминът C може да има благоприятно въздействие в комбинация със стандартната лекарствена терапия.

Витаминът C е известен със своите антиоксидантни свойства и подпомагане на имунната система, което може да помогне на организма в борбата с инфекцията.

Въпреки това, преди да се приложи този вид комбинационно лечение, са необходими допълнителни изследвания и клинични изпитания, за да се потвърди ефективността и безопасността му.

Как да се предотврати заболяването

В България в задължителния имунизационен календар е включена против туберкулоза БЦЖ ваксината, която задължително се поставя на новородени и малките деца.

Отлични начини за предотвратяване на туберкулоза са също така са:

 • Яденето на здравословна храна, която поддържа добрия имунитет;
 • Редовни изследвания за туберкулоза, ако живеете или работите в среда с висока степен на риск.

Ако вече сте заразени и не желаете да създавате опасност от заразяване на други хора е най-добре да си останете вкъщи. И осигурете редовно проветряване на помещението, в което прекарвате по-голямата част от времето си.

Кои са уязвимите групи, които изискват повече внимание

Някои от хората могат да попаднат в така наречените рискови групи, при които шансовете за заразяване са изключително високи.

Тук спадат на първо място всички хора, които имат тежки заболявания, които компрометират устойчивостта на имунната система.

Всички, които за продължителен период от време се налага да споделят общи спални или работни помещения могат да са нащрек и да следят за появата на тревожни симптоми.

Тук разбира се влизат и децата, които са част от системата за целодневна грижа. Това налага да се следи стриктно за хигиената, както и за заболелите деца, дори и при наличието на поставени ваксини.

Няма как да се пропуснат и хората, които са хоспитализирани. Концентрацията на вируси и бактерии е изключително висока и може да се окаже заразна не само за пациентите, но и за болничния персонал.

Социалните работници също попадат в тази група поради факта, че всекидневно им се налага да общуват с много и различни хора, като при някои от тях се налага и посещение в рамките на дома им.

Специално внимание трябва да се обръща и на представителите на малцинствата, както и на хората, живеещи в недобри битови условия. Простата липса на течаща вода може да окаже огромно влияние върху бита и условията на живот на хората.

Не трябва да се подценява и факта, че естествената мутация на вируса на туберкулозата води до непрестанната му промяна и по този на  чин се оказва, че много от лекарствата вече не работят.

Така дори и при огромния напредък на съвременната медицина, туберкулозата може да бъде изключително трудна за лечение.

Към това се прибавя и естествената мутация на туберкулозния причинител, която го прави по-издръжлив в околната среда и при неблагоприятни условия, както и по-неподатлив на лечение.

Алтернативно лечение

Алтернативните методи за лечение на различни заболявания са често предмет на дискусии и интерес за хората, търсещи различни подходи към подобряване на своето здраве.

Въпреки че конвенционалната медицина има голямо значение и превъзходство, някои хора се обръщат към алтернативни методи като допълнителна или алтернативна опция. Сред тях е и предложеното лечение на туберкулоза чрез ходене в планината на висока надморска височина.

Предполагаемата основа на това алтернативно лечение е свързана с природата и доброто въздействие върху нашето здраве.

Планинските райони са известни с по-ниска концентрация на замърсители и по-чист въздух, което може да има положителен ефект върху дихателната система и здравето като цяло.

Ходенето на висока надморска височина според учени и медици също така допринася и за физическото ни здраве.

Това е интензивна физическа активност, която подпомага кръвообращението, стимулира сърдечно-съдовата система и увеличава подването на кислород към организма.

Също така, пребиваването на висока надморска височина може да повлияе на имунната система и да спомогне за укрепване на имунитета.

Важно е да се отбележи, че алтернативните методи за лечение не са заместител на традиционната медицина. Те не трябва да се прилагат без консултация с лекар и диагноза от компетентен специалист.

Туберкулозата е сериозно заболяване, което изисква специализирано лечение и редовен медицински надзор.

При интерес към такъв вид алтернативно лечение е важно да се проведат допълнителни изследвания и изследвания на случаи, които са се подложили на подобно лечение.

Научното обоснование и емпирични доказателства са от съществено значение, за да се установи ефективността и безопасността на алтернативните методи.

Навлизането в природата и ходенето на планинска местност може да бъде благоприятно за много хора, но за някои групи лица, като бременни жени, хора със сериозни здравословни проблеми или хронични заболявания, може да бъде опасно и несъвместимо с тяхното здравословно състояние.

В заключение, алтернативните методи за лечение могат да представляват интересни опции, но преди да се изпробват, е от съществено значение да се консултирате със здравен специалист и да не заменяте традиционната медицина с такива алтернативи.

Здравето е най-важното, и то трябва да бъде грижливо подпомагано и лекувано, за да се гарантира доброто функциониране и качество на живот.