Туберкулоза – какво представлява

Това е инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерията Mycobacteriumtuberculosis. Болестта засяга предимно белите дробове, но е възможно да увреди и органите на централната нервна система, лимфната система, кръвоносната система и др.

Когато човек бъде заразен с туберкулоза, бактериите в белите дробове се размножават като причиняват пневмония. Болният изпитва болки в гърдите и с постоянна кашлица придружена с кървави храчки.

Лимфните възли в областта на сърцето и белите дробове се разширяват. И понеже бактериите се опитват да се разпространят и в други части на организма те биват възпрепятствани от имунната му система.

Имунните клетки образуват съединителна тъкан или фиброза около бактерията, която ограничава инфекцията. Предпазва от засягането на други органи, а също и от предаването на други хора.

Туберкулозата обикновено се класифицира като латентна и активна когато:

 • При латентния вид бактериите не са активни, но са в тялото на човека и не са заразни;
 • При активния бактериите са активни и заразеният се разболява и става заразен за околните.

Към настоящия момент медицинската наука е на кръстопът в борбата си с туберкулозата, тъй като методите на лечение с определени медикаменти са станали неефективни. Бактериите причинители на заболяването вече са резистентни на повечето досега използвани лекарства.

Какви са причините за заболяването

Туберкулозата се причинява в крайна сметка от бактерията Mycobacteriumtuberculosis, която се предава от човек на човек чрез малки капчици инфектирана слюнка, които се движат по въздуха.

Когато болният кашля, киха или плюе, бактериите могат да попаднат във въздуха. След това те влизат в контакт с незаразени хора, които вдишват бактериите и ги вкарват в белите си дробове. Вдишването не означава непременно, че човек се заразява.

Когато бактерията попадне в тялото на човек, организмът може да реагира по следните три начина:

 • Силната имунна система унищожава бактерията;
 • Бактерията навлиза в тялото на човек, но имунитетът не ѝ позволява да се развие и тя остава в латентно състояние и носителят ѝ не е заразен;
 • Носителят се разболява, тъй като имунитетът му не е успял да се справи с бактерията.

Признаци и симптоми – за какво трябва да внимавате

При повечето хора, които се заразяват с Mycobacteriumtuberculosis, не се проявяват никакви симптоми. Въпреки това, ако има поява на симптоми, най-често те са:

 • Загуба на тегло без видима причина;
 • Отпадналост;
 • Недостиг на въздух;
 • Повишена температура;
 • Нощни изпотявани;
 • Втрисане;
 • Загуба на апетит.

Симптомите специфични за състоянието на белите дробове са:

 • Кашлица, която продължава повече от 3 седмици;
 • Болки в гърдите;
 • Болезнено дишане;
 • Болки при кашляне;
 • Кървави храчки.

Лечение на туберкулоза

Лечението на туберкулоза зависи от това дали заболяването е в активно или в латентно състояние. Ако болестта е в неактивна, антибиотикът, наречен изониазид се предписва за 6 до 12 месеца.

Заболяването в активно състояние също се лекува с изониазид, но в комбинация с други лекарства като римфапицин, етамбутол и пиразинамид. Стрептомицин може да бъде включен към включен към приеманите медикаменти, ако бактерията се разпространила и към други органи.

Ако болният има резистентен щам на туберкулоза ще са необходими и още медикаменти към 4-те основни като е необходимо продължително, за дълъг период от време, подлагане на медикаментозна терапия. Понякога се налага и операция за отстранява на част от белодробната тъкан.

Най-голямото предизвикателство пред лечението на туберкулоза е липсата на последователност при приема на предписаните медикаменти. В повечето случаи скоро след като се почувстват по-добре болните спират преустановяват приема на предписаните им лекарства. Но е много важно лекарствената терапия да продължи, докато напълно не бъде унищожена бактерията Mycobacteriumtuberculosis.

Последните проучвания показват, че Витамин С има изключително благоприятно въздействие при туберкулоза в комбинация със стандартната лекарствена терапия.

Как да се предотврати заболяването

В България в задължителния имунизационен календар е включена против туберкулоза БЦЖ ваксината, която задължително се поставя на новородени и малките деца.

Отлични начини за предотвратяване на туберкулоза са също така са:

 • Яденето на здравословна храна, която поддържа добрия имунитет;
 • Редовни изследвания за туберкулоза, ако живеете или работите в среда с висока степен на риск.

Ако вече сте заразени и не желаете да създавате опасност от заразяване на други хора е най-добре да си останете вкъщи. И осигурете редовно проветряване на помещението, в което прекарвате по-голямата част от времето си.

Кои са уязвимите групи, които изискват повече внимание

Някои от хората могат да попаднат в така наречените рискови групи, при които шансовете за заразяване са изключително високи. Тук спадат на първо място всички хора, които имат тежки заболявания, които компрометират устойчивостта на имунната система.

Всички, които за продължителен период от време се налага да споделят общи спални или работни помещения могат да са нащрек и да следят за появата на тревожни симптоми. Тук разбира се влизат и децата, които са част от системата за целодневна грижа. Това налага да се следи стриктно за хигиената, както и за заболелите деца, дори и при наличието на поставени ваксини.

Няма как да се пропуснат и хората, които са хоспитализирани. Концентрацията на вируси и бактерии е изключително висока и може да се окаже заразна не само за пациентите, но и за болничния персонал.

Социалните работници също попадат в тази група поради факта, че всекидневно им се налага да общуват с много и различни хора, като при някои от тях се налага и посещение в рамките на дома им.

Специално внимание трябва да се обръща и на представителите на малцинствата, както и на хората, живеещи в недобри битови условия. Простата липса на течаща вода може да окаже огромно влияние върху бита и условията на живот на хората.

Не трябва да се подценява и факта, че естествената мутация на вируса на туберкулозата води до непрестанната му промяна и по този на  чин се оказва, че много от лекарствата вече не работят. Така дори и при огромния напредък на съвременната медицина, туберкулозата може да бъде изключително трудна за лечение.

Към това се прибавя и естествената мутация на туберкулозния причинител, която го прави по-издръжлив в околната среда и при неблагоприятни условия, както и по-неподатлив на лечение.

Алтернативно лечение

За пълно излекуване на туберкулоза се препоръчва всеки ден ходене в планината, на не по-малко от 1500 метра надморска височина през всички сезони на годината. За целта трябва да сте добре облечени, като за период от 3 месеца ще забележите сами подобрение от 75 %, а за 2-3 години ще се излекувате напълно, като още на първата година ще сте излекувани на 85%.