Нежната и ранима кожа на детето обикновено отразява здравословното му състояние.

При стрес, алергия, инфекции, нарушения на функциите на стомашно-чревния тракт, недостиг на витамини и други проблеми с кожата може да стане суха, да се лющи, а понякога и да се напуква.

При студено време ситуацията може да се усложни. За да помогнем на детето да се справи с проблема, лекарят трябва първо да определи причината за патологията.

Кога сухата кожа е нормално явление?

Кожата на новороденото съдържа доста голямо количество вода, затова изглежда бледа и с малко оттекъл вид.

Освен това повърхността е покрита със слой сивкаво-бяла смазка, наподобяваща извара, която предотвратява размекването на кожата в околоплодните води и я овлажнява.

Предпазва от травми по време на минаване на детето по родилните пътища и улеснява тяхната поява на бял свят.

След премахване на смазката – това се прави веднага след раждането на детето по време при първия му тоалет кожата става суха и почервенява.

Възниква т.нар. физиологичен еритем на новородените

Кожата на детето реагира в контакт с микрофлората, тъй като малкото цели 9 месеца  е в стерилна среда, и на промяната в температурите.

Приблизително по същия начин се зачервява кожата при излизане от топло на студено.

Пикът на еритема се пада някъде на 1-2 седмици след раждане, а след това зачервяването започва да отшумява, а кожата да се бели. Тези изменения се смятат за нормални и лечение не е необходимо.

При норма кожата на детето сама поддържа необходимото ниво на влага.

А ако се нуждае от смазване, то може да се направи само в областта на слабините и подмишниците. Това трябва да се прави за профилактика на подсичане.

Диатезата като причина за суха кожа

Сухата кожа при деца в първите месеци може да е признак на развитие на дисбактериоза и да е тясно свързана с алергизация на организма, която създава почва за атопичен дерматит. В случай на поява на тревожни симптоми е необходимо:

  • Детето да се прегледа от лекар, който ще направи лабораторно изследване за дисбактериоза;
  • Кърмещата майка трябва да ограничи алергените в храненето;
  • Детската кожа е необходимо да се смазва след всяко къпане със специално масло, препоръчано от лекар;

Причини и лечение на хиперкератоза при деца

Причини за сухота на кожата може да стане развитие на някои заболявания. Едно от тях е хиперкератоза на дланите и на стъпалата – кожата на тяхната повърхност става груба и дебела, започва да се лющи и дори да се напуква.

В случай на развитие на хиперкератоза при деца протича нарушение на процеса на ороговяване на повърхностния слой на кожата – епидермис.

И хиперкератозата – това не е самостоятелна диагноза, а един от симптомите на други заболявания, например, на псориазис или на екзема.

Понякога причина за развитие на хиперкератоза е генетичен фактор. В този случай състоянието на детето може да се подобри от прием на витамин А и неговите производни – ретиноиди.

Гъша кожа при бебето

Още един проблем с кожата, появяващ се при някои малки деца – това е фоликулярна кератоза, представляваща излишно ороговяване в космените фоликули.

В резултат протича образуване на малки плътни издатини – бели, розови или дори червени.

За лечение на това заболяване лекарят може да назначи средства със салицилова киселина и ретинол.