Язви в устната кухина – това е болезнено и много неприятно състояние, което ни принуждава да се откажем от обичайния си начин на живот.

Причините за неговото възникване са много – инфекции, проявления на различни заболявания на вътрешните органи и дори алергии.

Най-често язвите в устната кухина минават от само себе си за няколко дни.

Но при спазване на правила за хигиена и строго изпълнение на препоръките на зъболекари, този период може да се съкрати, а също това позволява да не се допуснат усложнения.

Язви в устната кухина – видове и причини

Язвата – това е дефект на епитела или на лигавицата с възпалителен характер. Зъболекарите често се сблъскват с различни видове язви с разнообразни симптоми. Причините за възникване съответно се отличават от принципите на лечение.

Ако говорим за типичните места на тяхното формиране, то това е лигавицата на бузите, устните, венците, по-рядко на твърдото небце и на повърхността на езика, сред които афтозен стоматит.

Също тяхната поява може да бъде проявление на някои заболявания на вътрешните органи. Особено често това са патологии на храносмилателната система, а също и алергични реакции.

Язвите на устната кухина могат да се формират и поради хронична травма, например, при постоянно втриване на протеза или остри краища на кариес.

Само зъболекар, след преглед на устната кухина и определяне на причините за формиране на язвите, може да назначи специално лечение. Но някои препоръки са подходящи за всички видове язви и помагат за по-бързо справяне с неприятните симптоми.

Правила за грижа за устната кухина

Пълноценната грижа за устната кухина помага не само по-бързо да се избавим от неприятните симптоми и за възстановяване целостта на лигавицата, но и за недопускане на усложнения.

Общите препоръки се свеждат до съвети по хигиенна грижа на устната кухина, хранене, а също и мероприятия, които могат да облекчат състоянието и да водят на практика нормален начин на живот.

Обезболяване

Язва в устната кухина – болезнено състояние само по себе си, а храненето може да усили тези неприятни усещания. С цел облекчаване на състоянието зъболекарят може да препоръча редица обезболяващи препарати, които най-често се използват като местни:

  • Гелове за улесняване на никнене на зъби;
  • Средства за апликационна анестезия и други;

Важно е тези средства да се назначават от зъболекар, а пациентите строго да спазват препоръките по тяхното използване, в противен случай са възможни странични ефекти.

Вода за уста

Използването на допълнителни средства за хигиенна грижа ще бъде гаранция за липса на усложнения. Язвите извън лигавицата на устната кухина, на места, отличаващи се с голямо разнообразие на условно-патогенна микрофлора.

Използването на антисептици позволява предотвратяване присъединяване на инфекции и следователно усложнения. Ако това са средства с антисептична насоченост, то продължителността на техния прием трябва да се определи от зъболекар.

Пълноценна хигиена

Хигиената на устната кухина ще позволи ограничаване на времето на неприятните симптоми. По време на болестта е желателно използване на мека четка, а също и пасти за зъби с противовъзпалителна насоченост.

Промяна в храненето

Наличието на язви в устната кухина изисква и корекция на храненето.

От менюто се препоръчва изключване на пикантно, солено, кисело – тези храни допълнително дразнят лигавицата и стават причина за неприятни болезнени усещания.