Учените откриха още един продукт, който ще ви помогне да отслабнете.

Изследователите от университета в Ливърпул смятат, че сушените сини сливи трябва да бъдат включени в менюто на хора, които искат да отслабнат, защото те потискат апетита и насърчават загубата на тегло.

Сушените сини сливи са чудодеен плод за отслабване след новогодишните празници. Използването на сушени плодове по време на диета за отслабване не се препоръчва от много диетолози, въпреки факта, че те ви позволяват да поддържате чувство на ситост.

За да разберат как това е възможно, учени от Ливърпул провеждат експеримент, в който са взели участие 100 души с наднормено тегло и затлъстяване, подложени на строга диета с ниско съдържание на фибри.

Учените искали да знаят дали включването на сини сливи в дневния хранителен прием на тези хора ще да допринесе за отслабването или, обратно, ще попречи, както и дали консумацията на сини сливи е свързана с потискането на апетита.

За да се изследва ефектът от сините сливи върху телесното тегло и глада, участниците в експеримента са били разделени на две групи.

Хората от първата група са яли сливи всеки ден (140 грама за мъжете и 171 грама за мъжете) през периода на диетата, членовете на втората ги заменили с друга хранителна закуска. Учените са установили, че участниците в първата група средно загубили по 2 килограма и намалили обиколките с 2,5 сантиметра, а участниците във втората група свалили по 1,5 кг и намалили обиколките си с 1,7 см.

Установено е също така, че тези, които са имали сушени сини сливи в диетата си, са отслабнали интензивно през последните четири седмици от експеримента. В допълнение се оказало, че сините сливи са запазвали трайно чувството на ситост в участниците в експеримента.

"Това са първите данни, които показват, че включването на сините сливи в диетата на хората с наднормено тегло допринася за загубата на килограми и не предизвиква никакви странични ефекти. Също така, тази сушени плодове може да бъдат полезни да намалите теглото си, благодарение на способността си да намаляват апетита," казва д-р Джаред Харолд, психолог в Ливърпул.

Джейсън Халфорд, професор по експериментална психология в университета, добавя: "Ние знаем, че да се поддържа здравословна диета е трудно. Сушените плодове може да бъдат чудесно допълнение към вашата диета, както и да помогнат за контрол на апетита."

Не се страхувайте, че изсушените плодове вредят на вашата фигура - безопасно е да включите сините сливи в ежедневното си хранене и така да отслабвате с удоволствие, казват учените.

Сушените сини сливи имат и други здравословни ползи. Те са изпитан лек срещу висока температура. Певците и актьорите ги приемат, защото са полезни за гърлото им.

Доказано е, че смученето на сини сливи облекчава упоритата кашлица, придружена с отделяне на храчки. Те тонизират и подпомагат възстановяването на организма след физическа и психическа умора.

Малко известно е,че сушените сини сливи помагат и за лечение на мазолите. Трябва да се сварят с прясно мляко без костилките и топли да се поставят върху мазола. След това те омекват и се изчистват лесно с пемза.