Експерти на СЗО доказаха ефективността на различни видове изкуство – музика, калиграфия, танци и др. за лечение на различни заболявания.

Изкуството може да е целебно

Учени от Европейското поделение на СЗО анализираха повече от 900 публикации, сред които и научни обзори, които общо обхващат около 3 000 изследвания на английски език, публикувани от януари 2000 г. до май 2019 г.

Всички научни трудове са посветени на влиянието на различни видове изкуство върху психични разстройства и болести – рак, диабет, заболявания на нервната система, инсулт и церебрална парализа.

Различните видове изкуство са разделени на 5 категории – изобразително, литература, култура, актьорско майсторство и музика.

Според доклада съществуват немалко болести, при които се препоръчват занимания с различни видове изкуство.

Как пеенето помага при белодробни заболявания

Пеенето действа като дихателна техника и способства за очистване на дихателните пътища при лечение на респираторни заболявания.

Например, повишава се работоспособността при хора с хронична обструктивна белодробна болест.

Калиграфията - краснопис, ефективно намалява стреса при деца от Китай, преживели земетресението през 2008 г.

Установява се понижаване на нивото на хиперактивност, развивало се като страничен ефект на посттравматично разстройство.

Хоровото пеене стабилизира психиката, намалява проявленията на депресия и социализира пациентите с деменция. Изразен ефект при лечение на депресия и тревожност дава също и груповото свирене на барабани.

Валсът също е толкова ефективен, колкото и аеробните упражнения. Спомага за увеличаване на функционалните възможности при хронична сърдечна недостатъчност.

Изкуството може да действа като профилактика за укрепване на здравето като цяло, а също и може да се използва като допълнителен метод на терапия.

С негова помощ човек се потапя в друг по-различен и най-важното красив свят. Забравя за всичко, което му се е случило и сега изживява в ежедневието.

Анализът на експертите от СЗО всъщност е потвърждение на едно предположение, което имат повечето хора имали досег с изкуството. Но все пак неговата роля не може да се надценява.

Наистина помага, но по-скоро като допълнителна терапия, която подобрява прогнозите при някои заболявания, отколкото като основна.