Мазнините вече са реабилитирани като потенциална заплаха за здравето, но не всички, разбира се.

Пълното спиране на всичко мазно не само не е необходимо, но и категорично не се препоръчва.

Освен това – някои мазнини трябва да се приемат от всички нас, като важни и полезни компоненти на здравословното хранене.

Най-полезните мазнини, които трябва да присъстват на всяка трапеза

Мазнини против болести и стареене

Доброто здравословно състояние не е възможно без достатъчно полезни мазнини.

И не само защото мазнините са запас от енергия за организма, като при разграждането на всеки грам са необходими по 38,9 килоджаула топлина.

Не по-малко важно е, че те влизат в състава на клетъчните мембрани, способстват за предаване на нервни импулси, помагат при транспортирането и усвояването на хранителни вещества и участват в много метаболитни процеси.

Недостигът на мазнини може да доведе не само до вредно за здравето отслабване.

Нарушаването на мастния обмен ускорява стареенето на клетките, прави кожата суха, провиснала, косата безжизнена и с предразположеност към накъсване.

Ако до преди 10 години водещото мнение бе, че яденето на мазно вдига нивата на холестерола. Високите стойности на "лошия" холестерол са опасни за сърцето и кръвоносните съдове.

1.Бекон и сланина

Прекрасен източник на арахидонова киселина, която е необходима за добро състояние на сърцето, черният дроб и мозъка. В сланината има много мастноразтворими витамини.

Не е препоръчително да се злоупотребява с мазното свинско, но по две парченца на ден няма да навредят на здравето, и от тях не се пълнее.

2.Мазна риба

Рибеното масло на капсули може и да е добър източник на полезни мазнини, но яденето на мазна риба го надминава по този показател.

Мазнините в рибата са ненадминат източник на полиненаситени мастни киселини, под формата на омега-3.

Ако редовно похапваме пъстърва, сьомга, или по-евтина скумрия се увеличава устойчивостта на организма на стрес, повишава се активността на мозъка, а болестите на ставите отстъпват.

3.Авокадо

Този мазен плод съдържа голямо количество олеинова киселина, която не дава на плаките холестерол да се отлагат по стените на кръвоносните съдове.

Има също данни, че олеиновата киселина може да предотврати развитието на диабет и служи за профилактично средство при рак на млечната жлеза.

4.Ядки

Не е препоръчително да се набляга на ядки, тъй като са доста калорични. Ако всеки ден се изяждат по 30 грама бадеми, шам фъстък, кашу, орехи, се подобрява състоянието на косата. Спомагат за укрепване на сърдечния мускул и за по-добро храносмилане.

Ядки може да се ядат и като част от междинно хранене, да се добавят в готови ястия.

5.Яйца - задължително с жълтъка

Яйцата до преди няколко години бяха в черния списък на вредните храни, поради високото съдържание на хранителен холестерол. Днес те са реабилитирани. Може и трябва да се яде не само яйчния белтък, но и жълтък.

В него се съдържа полезен холин, предпазващ клетките от разрушаване, регулиращи мастният обмен и други процеси. Предотвратява се образуването на камъни в жлъчния мехур.

6.Млечни продукти

От млечните продукти си набавяме линолова киселина, която способства за отслабване. Изварата е препоръчително да се яде с пресни плодове или със зеленчуци.

7.Растителни масла

Първото, което ни идва наум е зехтинът, но не трябва да се спираме само на него. Добре е да се ядат растителни масла – сусамово, синапено, масло от гроздови костилки, тиквено семе.

Важно е растителното масло да не е рафинирано. Тогава то е източник на полезни мастни киселини, витамини, антиоксиданти.

7.Краве масло

Полезно е, ако не се злоупотребява с него. Един два сандвича с масло ще са само и единствено от полза.

При избор на краве масло е добре да се обръща внимание на етикета. Препоръчително е да е без заместители на млечна мазнина.

8.Фъстъчено масло

Много калорично, затова е добре да се яде само една супена лъжица на ден. Но дори и само в една лъжица има достатъчно витамини, минерали, желязо и белтъчини.

Най-важното е да се уверим, че не сме алергични към фъстъци.

Ако всеки ден похапваме две или повече от тези 8 храни, ще си набавяме достатъчно полезни мазнини, които са необходими, особено в настоящия есенно-зимен сезон, когато температурите се понижават, и тялото гори мазнини, за да поддържа телесната температура.