Учени от различни организации се обединиха под егидата на СЗО с цел глобално противодействие на повсеместното прекаляване със солта.

Плашещи надписи се появяват по солниците в ресторантите

Нездравословното хранене е основна причина за смъртта на хора по цял свят, а основният виновник е прекаляването със солта, поради което по оценки на СЗО през 2017 г., са починали повече от 3 млн. души.

Това обяви Норман Кемпбел, професор по медицина, физиология и фармакология, сътрудник в Института по обществено здравеопазване О Брайън и Албертския институт по сърдечно-съдови заболявания, бивши президент на Световната лига по хипертония.

От Института по глобално здравеопазване подкрепят тези твърдения на професора, като добавят, че потреблението на твърде голямо количество сол повишава артериалното налягане, което само по себе си е един от водещите фактори за преждевременна смърт от инсулт и сърдечно-съдови заболявания.

Препоръки за намаляване потреблението на сол от СЗО

Световната здравна организация постави препоръча на държавите членки да намалят потреблението на натрий с 30% до 2025 г.

Правителствата и хранителната индустрия съвместно работят над намаляване на количеството сол в преработените хранителни продукти.

Според оценки на експерти от СЗО обаче още сега трябва да се вземат спешни мерки за повишаване на осведомеността на потребителите. И най-лесно е да се сложат предупреждаващи надписи направо на опаковките сол, както и на солниците по кафета и ресторанти.

Досега никой не е сетил да направи това, макар и в повечето държави да се посочва количеството натрий в преработените хранителни продукти, макар и на хората да им е трудно да ги интерпретират. Тези надписи не указват към какъвто и да е риск за здравето.

Предупрежденията за вредата за здравето на опаковките сол и на дозаторите, това е обикновен и икономически ефективен начин, милиарди хора по света да бъдат осведомени колко е опасно да прекаляват със солта.

За надписите е предложена следната формулировка: „Излишъкът от натрий предизвиква хипертония и способства за развитие на рак на стомаха. Ограничете употребата на сол.”

Предупредителните надписи на опаковките на хранителните продукти ще помогнат да бъде направен информиран избор.