Пълноценният сън е гаранция за здраве. За да престанем да се събуждаме от разговорите в съседната стая, звуковете навън и от ремонтните работи на ранобудния съсед можем да използваме тапи за уши, предназначени за максимално поглъщане на шум и за осигуряване на пълноценен сън.

Какви биват тапите за уши и безопасни ли са те за здравето, на какво да обръщаме внимание при избор?

Тапи за уши и здравето на слуха

Известно е, че тапите за уши могат да се използват за защита от попадане на вода в слуховия проход, а и с тяхна помощ можем да се защитим от шумовото въздействие. Затова и се наричат противошумни тапи за уши – антифони.

Принципно съществуват и специални заглушаващи слушалки. Чашките на тези устройства напълно закриват ушите отгоре и са направени от мек материал за херметизация около ушите.

За пълнител за заглушаващите слушалки се използва или течност, или мемори материал. Тези слушалки предпазват човека от шум с честота повече от 2000 херца.

Възможно е да са във вид на отделни слушалки или да се закрепват за специална каска. В този случай слушалките невинаги плътно прилепват за главата, затова не осигуряват добра звукова изолация.

Междинният вариант на тапите за уши, които изцяло влизат в ухото, и слушалките, всъщност напомнят на класическите тапи за уши.

И слушалките, и тапите за уши са удобни за използване в шумни производства и в други ситуации, където шумовото замърсяване е много голямо.

Но, разбира се, най-разпространен вариант, това са тапите за уши. И те се използват най-често от хората, които се надяват да се наспят на тишина и покой.

Какви биват тапите за уши

Тапи за уши от восък

Тези тапи се правят от восък и парафин и за съхранение се използва памучно покритие. Това покритие преди използване се сваля, а самите тапи за уши се поставят в ухото.

Под топлината на тялото те се размекват и изпълват всички естествени вдлъбнатини на слуховия проход, осигурява се надеждна звукова изолация. Това са тапи за уши за еднократна употреба, но могат да се носят до 3 дни.

От мемори материал

Този разновидност се произвежда от поливинилхлорид и полиуретан. При неправилно разполагане в слуховия канал, когато по-малко от 60% от тапата влиза в контакт с неговите стени, отслабването на шума е недостатъчно, затова е важно правилно да се постави в ушите.

Тези тапи за уши не са дълготрайни – те бързо се късат и изискват по-внимателно отношение. Пенопропиленът не е толкова устойчив, колкото полиуретана. Последните освен това могат да се мият.

От силикон

Най-дълготрайни, запазват форма, могат да се мият, но по цена тези тапи са по-скъпи от всички изброени варианти. Противопоказни са за хора с алергии към силикон.

Електронни тапи за уши

Неотдавна се появиха необичайни тапи за уши – електронни, напомнят повече на компактна мини гарнитура. Тези тапи за уши маскират външните шумове с помощта на успокояващи мелодии, бял шум или звукове на дъжд и на водопад.

Рискове от използване на шумопоглъщащи тапи за уши

В сравнение с другите методи за осигуряване на пълноценен сън тапите за уши са доста безобидни и имат минимум странични ефекти. Това все пак не е сънотворно, няма нужда да се борим със сънливост през деня и с пристъпи на световъртеж, а също и с ограничения на шофирането.

Например, хората, които образуват повече ушна кал, следва да използват тапи за уши само в краен случай.

Ако по никакъв начин не могат да се избегнат, то трябва състоянието на ушите да се контролира след тяхното използване – възможно е да е необходимо допълнително почистване на слуховия проход.

Признаци на това, че се формира тапа от ушна кал при използване на тапи за уши е сърбеж и усещане за дискомфорт в ушите, нарушения на слуха, звън и други звуци в ушите.

Ако тапите за уши не се почистват редовно, то има риск от разпространение на инфекция заедно с тях в слуховия проход.