Онкоболните и до днес се лекуват основно с лъчева или химиотерапия, макар и страничните ефекти на това лечение да са известни на всички ни. Затова и най-предпочитани са новите, нетоксични методи за справяне с онкологичните заболявания.

Най-разпространени са различни методите на имунотерапията. В някои случаи те помагат, но универсален и наистина ефективен метод засега медицината не може да предложи.

При отчитане на сложността на заболяването, изследователите опитват да използват имунотерапия по различни начини.

Как умиращи клетки стимулират имунитета да се бори с рака

Известно е, че човешките клетки използват няколко техники за самоубийство.

В ново изследване учени от Вашингтонския университет се съсредоточават върху форма на програмирана клетъчна гибел, известна като некроптоза, при която се нарушава целостта на мембраната.

 Клетката губи съставните си части – клетъчните компоненти. Този процес се съпровожда със силна имунна реакция.

Изследователите предполагат, че некроптичният механизъм помага за координиране на имунния отговор на клетките, заразени с вируса, и опитали да използват това свойство в борбата с раковите тумори.

За тази цел са били създадени генномодифицирани клетки на мишки, конструирани по такъв начин, че били подложени некроптоза при инжектиране на безвредно вещество.

Стартиране на процеса на клетъчно самоубийство спасява от рак  

Учените стартират процеса на некроптоза, и вече умиращи клетки били въведени непосредствено в туморите на мишки, болни от рак.

Установило се, че умиращите клетки стимулирали имунните да атакуват рака не само в мястото на инжектирането, но и в отдалечени туморни образувания – метастази в мишия организъм.

Изследователите обаче не предлагат хора да се лекуват с генномодифицирани клетки, тъй като е доста рисковано. Инжекциите с мъртви клетки са само способ просто и бързо да се провери терапевтичният ефект.

За хората изследователите разработват още един метод за активация на невроптоза. Предлага се инжектиране на ген на индуциращ некроптоза ензим в аденоасоцииран вирус, а след това използвали този вирус за заразяване с туморни клетки.

Това помогнало на имунната система да унищожи раковите клетки. Тези изпитвания засега се провеждат единствено на мишки.

В близко бъдеще изследователите се надяват да направят експерименти с гризачи с типове тумори, по-сходни с онкологичните образувания при човека.