Въпросът какво прави мъжа дееспособен в пълния смисъл на тази дума има елементарен отговор – мъжкият полов хормон тестостерон, който отговаря буквално за всички главни функции на организма на всеки представител на силния пол, включително и за изграждането на мускулите.

Образува се в тестисите и в надбъбречните жлези. От естрогена – женския полов хормон, той се отличава само по един атом на водорода. С това се обяснява факта, че тестостеронът е изключително неустойчив, затова бързо мутира, превръщайки се в хормона естроген.

Следва да се отбележи, че обратният процес никога не протича. Някои специалисти дори са успели да докажат, че тестостеронът изчезва дори в случай на промяна на метеорологичните условия.

Тоест с наличието на ключовия адроген може да се постигне успех

Навярно сега ви е трудно да повярвате в това, че тестостеронът има толкова голямо значение за организма на мъжете. Но експертите вече отдавна са доказали, че именно този хормон е най-важният елемент в организма и той всъщност е причина за разликите между мъжа и жената.

За едно денонощие тестостерон се образува в много малко количество, но то е достатъчно за поддържането и правилното функциониране на организма като цяло.

Наличието на тестостерон, на първо място оказва влияние на мъжкия външен вид – наличие на окосмяване по тялото и по лицето, мускулатурата и гласовия тембър. От тестостерона зависи сексуалното поведение, ерекцията и образуването на сперма.

Освен това този андроген оказва своето влияние върху половото съзряване на момченцата, половото влечение към женския пол. А и това, което не бива да ви учудва е, че тестостеронът отговаря за някои качества на мъжкия характер.

От неговите нива пряко зависи паметта, творческия потенциал и работоспособността. Например, качествата като целеустременост, мъжественост, увереността в собствените сили и силата на духа зависят непосредствено от нивата на тестостерона, съдържащ се в кръвта.

Без тестосторен при мъжете не функционират нормално нервната, кръвоносната и сърдечно-съдовата системи.

В случай, когато се наблюдава понижаване на нивата на хормона, настъпват някои неблагоприятни промени като депресивни състояния, липса на инициатива у мъжа, възможна потиснатост и безсилие.

С това се обяснява и факта, че мъжете, които са достигнали първите места в своята сфера на дейност, могат да се похвалят с високи нива на тестостерона.

Но още на възраст 20-25 години нивата на мъжкия хормон започват да се понижават с всяка изминала година.

Последните изследвания доказаха, че това изобщо не е така и нивата на хормона зависят от здравословното състояние на мъжа и физическата му форма и процесът на намаляване нивата на хормона са свързани с намаляването на мускулната маса в мъжкото тяло, дължащо се най-вече на недостатъчна двигателна активност в периода между 25 и 50 години.

Препоръки относно поддържане нивата на тестостерона до дълбока старост

Специалистите съветват – денонощната норма сън да е не по-малко от 8 часа. Да се води редовен полов живот колкото може по-дълго време да се прекарва на чист въздух и най-важното да се води активен начин на живот.

Някои лекари препоръчват да се правят хладни бани на тестистите. Температурата на водата трябва да бъде около 27 градуса. А също по време не е нужно да се завива долната част на тялото, а през топлото време от годината не е желателно да се седи на кожени столове.