Знаете ли, че млякото и другите продукти от животински произход не следва да се употребяват при болки в гърлото, възпаление на белите дробове, и при други проблеми с дихателните пътища.
Вредни храни за дихателните пътища
1. Млечни продукти
Краве мляко, сладолед, кисело мляко, сметана и сирене са противопоказни при заболявания на дихателните пътища. Тяхната употреба води до отделянето в организма на повече слуз, отколкото обикновено, което води до проблеми с дишането и до раздразнение на гърлото.
2. Червено месо и яйца
Тези храни също увеличават отделянето на слуз и храчки. Силните месни бульони провокират образуването на хистамин, от който се развиват отоци и се повишава отделянето на секрети от жлезите, и способства за развитието на бронхоспазми.
3. Мазнини и масла от животински произход
Ако страдате от прекомерното образуване на слуз, постарайте се да се въздържите от употребата на животински мазнини и включвайте в менюто повече полезни мазнини – зехтин и омега-3 мастни киселини.
4. Някои видове плодове и зеленчуци
Банани, картофи, царевица, зеле, също не са подходящи за тези, които са натрупали слуз в дихателните пътища. Ранните зеленчуци изискват задължително предварително накисване, тъй като могат да съдържат вредни пестициди.
5. Пшеница
Тестените изделия способстват за образуването на слуз в организма. А пък ръжен хляб можете да употребявате, без да се притеснявате за здравето си.
6. Напитки, които водят до обезводняване
Ако страдате от дихателни инфекции, задължително увеличете водата и храните, които я съдържат в по-голямо количество. Сладките газирани напитки съдържат много захар и други вещества, които често обезводняват организма. Алкохолът при възпаление на белите дробове изобщо трябва да се забрави. Особено това се отнася за тези, които са с гнойно възпаление, защото състоянието рязко може да се влоши. Употребявайте по-малко сол, която задържа водата в тялото. Трапезната сол, в която се съдържа повечко натрий може да влоши бронхиалната проводимост.
7. Ядки
Могат да увеличат отделянето на слуз, тъй като са много алергенни, освен това много хора страдат от непоносимост към фъстъци.
8. Рафинирани храни
Хората, които страдат от непоносимост към глутен, не трябва да употребяват рафинирани продукти, тъй като в техния случай това води не само до проблеми с храносмилането, но и до излишък от слуз и храчки. Употребата на захар по време на бронхит създава благоприятна почва за развитие на патогенни микроби.
При строго съблюдаване на диета човешкият организъм е способен сам да се отърве от излишната слуз за сметка на механизмите на саморегулация. Полезните храни могат да повишат имунитета и да предпазят организма от появата на вредни бактерии и микроорганизми.
С пречистването на дихателните пътища обаче отлично се справят кафявият ориз, овесените ядки и ръженият хляб. За да се излекуват белите дробове или за да се укрепи тяхното състояние, е необходимо в ежедневното меню да се включат до 50% плодове и зеленчуци, които са с тъмнозелен, оранжев или жълт цвят. Цитрусовите обезпечават на организма защитни елементи, предотвратяват появата на патогенни бактерии и микроорганизми. Основните мазнини, които трябва да се употребяват при заболявания на дихателните пътища са зехтинът. Много често и в белите дробове се акумулира слуз. Това се случва, ако има активна инфекция. И затова трябват и храни с по-високо съдържание на йод.