Сърбежът и паренето във влагалището след сексуален контакт се превръща в проблем за някои жени, и някои са склонни да предполагат, че такава ситуация е нормална, макар че съвсем не е така. Сърбежът след секс се появява при патологични процеси, която изискват лечение.
След сексуален контакт някои жени наблюдават появата не само на сърбеж във влагалището, но и на бели течения, наподобяващи извара. Това говори за наличие на кандидоза или млечница, или за нейното обостряне. Тук трябва да се познават 2 момента. Първо, гъбичките Кандида постоянно се намират във влагалището, но измененията в условията предизвикват тяхното безконтролно размножаване и развитие на истинска кандидоза. Понякога такива изменения се случват по време на секс, тъй като в процеса на фрикциите лигавицата на влагалището се уврежда в различна степен, особено в случай когато се отделя недостатъчно влагалищен секрет. Такива травми и раздразнения откриват пътя на гъбичките за активен растеж. Повърхностното увреждане на стената на влагалището е напълно способно да предизвика вагинит, който се развива поради нарушена влагалищна микрофлора. И по време на секс могат да се използват лубриканти, които намаляват триенето.
Второ, от партньора могат да се разпространят различни, по-патогенни гъбички, с които собствения имунитет на жената невинаги се справя. В такъв случай е необходим прием на специални антибиотици от двамата партньори, жените могат да използват вагинални свещи срещу млечница. Някои от тях освен антибиотик съдържат още и хормонален компонент преднизолон, затова не е препоръчително такива свещи да се използват дълго време, важно е също да се съблюдава дозата. Възможно е сърбежът във влагалището да се усилва след полов контакт, заради млечницата, която се проявява на фона на отслабен имунитет. Няма да е излишно да се мине курс на леки натурални имуностимулатори – настои от ехинацея или от бръшлян.
Не трябва да се забравя, че причина за сърбеж във влагалището след секс могат да бъдат и заболявания, предаващи се по полов път, най-често трихомоназа. Такъв сърбеж ще се съпровожда вече не от бели течения, наподобяващи по консистенция извара, а от жълто-зелени, понякога пенливи. Без съответните изследвания и прием на антибиотици и от двамата партньори при такава ситуация също няма как да се мине, в противен случай е голям риска от хронизация на инфекциозния процес.
Следва да се обърне внимание още и какви средства се използват непосредствено по време на сексуалния контакт, тъй като към някои от тях е възможна алергия, която се проявява със сърбеж. Алергична реакция най-често се развива към латекс. В такъв случай трябва да се прекрати употребата на латексни презервативи и да се заменят със средства за предпазване от бременност, които не съдържат този компонент, или пък да се избере някакъв друг начин за контрацепция. Ако използвате гел-смазки, то избирайте натурални средства без ароматизатори и оцветители.
Алергична реакция може да се развие и към спермата, белтъците, които съдържа или конкретните вещества, които се съдържат в семенната течност. За щастие, такава алергия е рядкост, но все пак при някои жени се развива. В такъв случай секс трябва да се прави, като се използват презервативи. Ако сърбежът във влагалището тогава премине, то тогава наистина може жената да страда от алергия към семенната течност на партньора си.