Ако при първите признаци на простуда си поръчате пилешки бульон, не сте сами. Много хора избират тази питателна разновидност на първо ястие, за да облекчат дишането, да намалят симптомите на простуда и по-бързо да се стигне до оздравяване.

Наред с потенциално полезните храни, които е показно да се ядат в този нелек период, съществуват и такива, които трябва да си забраним. Не са най-добър избор, ако носът ви тече или не можете да спрете да кашляте.

Кои храни могат да усилят симптомите на настинка и грип

1.Бонбони

По време на настинка, когато организмът е под стрес, ни се иска да го подкрепим със сладък десерт. Няколко бонбона и настроението се оправя, възможно е да се върне радостта от живота, въпреки това не е добре да се поддаваме на изкушението.

Първото, което се препоръчва, да се избягва при настинка. В изследванията е установено, че захарта предизвиква възпаление и понижава имунитета, като отслабва белите кръвни клетки. Тези клетки отговарят за борбата с инфекцията.

2.Пълномаслено мляко

Полезно ли е млякото и продуктите на негова основа по време на простудни заболявания, това е въпрос, който предизвиква спорове, дори и сред изследователите. Някои експерти отбелязват, че то притежава свойство да сгъстява храчките, да усилва симптомите на влажна кашлица и хрема. Други пък твърдят, че горещото мляко с добавен мед е изпитана рецепта за справяне с кашлицата.

Точка в споровете се опита да постави професор по медицина от известна изследователска клиника, който твърди, че макар и млякото да прави слузта по-гъста, то не влошава състоянието на пациента.

Всеки човек трябва да приема сам решение, като изхожда от индивидуалните особености на организма.

3.Кафе

Чаша ободряващо кафе може да бъде нещо като остров на щастие за тези, които болестта е приковала към леглото или по-скоро задържала вкъщи. Обичайната за повечето от нас напитка има и обратна страна.

Според диетолози кафето способства за обезводняване на организма, особено ако не се ограничаваме само до едно, а също може да усили мускулните болки.

Кофеинът е диуретично средство, и кафето ни кара по-често да уринираме. Ако заболяването се съпровожда със симптоми на диария и повръщане, кафето може да задълбочи обезводняването на организма.

4.Червено месо

Най-лошият избор за тези, които изпитват симптоми на остра вирусна инфекция, е сочната мазна пържола. Особено ако заболяването се съпровожда с гадене и тежест в стомаха или други проблеми с храносмилането.

Доколкото червеното месо обикновено има по-високо съдържание на мазнини, отколкото другите разновидности на животински белтък, то не е най-добрия избор по време на болест.

5.Консерви от риба тон

Тази храна може да е опасна по две причина. Първата, високо съдържание в големите морски обитатели на живак, което може да доведе до отваряне. Натрупването му в организма е последвано от симптоми на интоксикация.

Освен това тази риба е богата на антихистамини, което при заболяване може да усили възпалението в тялото и да способства за усилване на запушването на носа.

Препоръчва се въздържане от ядене на рибни консерви, докато не се отпуши добре носа.

6.Алкохолни напитки

Всякакви алкохолни напитки възпрепятстват оздравителния процес. Алкохолът е с обезводняващо действие, което е противоположно на това, което е необходимо на организма, когато боледуваме.

Други напитки, сред които вода и чай, помагат за попълване на загубите за организма, възникнали в резултат на повишаване на температурата. Освен това се облекчава отделянето на храчки.

7.Синьо сирене

Дори и тези от нас, които не могат да си представят живота без различните разновидности на сиренето, не трябва да наблягат на него, когато са болни.

Синьото сирене изобилства от тирамин – съединение, съдържащо се в продуктите, които изискват узряване, а то може да предизвика възникване на главоболие и мигрена.

8.Пушени меса и колбаси

Няколко са причините защо в храненето на болен човек не трябва да има наденици, пушено месо, сланина и колбаси. Освен това в тях е високо съдържанието на сол, което може да способства за развитие на обезводняване, същите продукти съдържат много нитрати.

Нитритите могат да предизвикат възникване на главоболие, дори и при здрави възрастни, което показва, че организмът е отслабен, вследствие на простуда.

На 9-то и 10-то място са ракообразните, които могат да предизвикат алергична реакция, поради високото си съдържание на антихистамини и лютите чушки, които са със сходен ефект, могат да допринесат за носната и белодробната секреция. Това способства за влошаване на състоянието и повишаване на интензитета на симптомите.