Няма да ни попречи дори и пълният график.

Световната здравна организация препоръчва да бъдем активни не по-малко от 2,5 часа седмично. Това не е толкова много, но повечето от нас не го правят поради липса на навици.

И това сериозно удря по здравето. Физическата активност е необходима, за да се чувстваме добре и за да живеем дълго – понижава риска от опасни заболявания, сред които проблеми със сърцето и с кръвоносните съдове, диабет тип 2 и дори рак.

Всяка активност е по-добра, отколкото нейното отсъствие. Как да достигнем необходимата за здравето норма за движение, дори и когато почти нямаме празно в графика.

Как да станем по-активни физически, без да се налага да ходим на фитнес

1.Правете физзарядка

Физзарядката ще ни отнеме не повече от 10 минути дневно, но ще помогне да се ободрим и да се настроим за активен ден. Ако нямаме време за пълноценен комплекс, можем да направим силовата част, докато се свари чая или кафето или се вари овесената каша.

2.Ходете пеша при всеки удобен случай

Да, ходенето гори по-малко калории от бягането, и не толкова ефективно стимулира сърдечно-съдовата система, но има немалко предимства за здравето:

  • Намалява желанието за сладко;
  • Подобрява имунитета;
  • Предпазва от заболявания на ставите;
  • Помага в борбата със стреса и повдига настроението.

Не е задължително да ходим до парка и да прекарваме там няколко часа. Можем да се разходим из кабинета или в коридора, по път за работа да слезем една спирка по-рано и да изминем останалата част от разстоянието пеша.

Не се бойте от необходимостта да се движите пеша, радвайте ѝ се.

3.Качвайте се по стълби

Човек, който се качва по стълбите, докато асансьорът работи, предизвика недоумение и въпроси. Такова качване тренира сърцето, укрепва мускулите на краката и помага за изгаряне на повече калории от обикновеното ходене.

Дори когато слизаме по стълбите, изразходваме допълнителни 5 калории в минута, а качването по стълбите изисква два пъти повече – около 10 калории в минута.

Така, като се откажем от асансьора, ще можем да увеличим разхода на калории, без да загубим много време.

4.Използвайте кошница, вместо количка в магазина

Ако не смятате да пазарувате за цялата седмица, то вземете кошница. Така ще изгорите повече калории и ще направите добра тренировка за горния раменен пояс.

Ако ходите до магазина пеша, вземете две чанти и разпределете покупките между тях, така равномерно ще натоварите и двете ръце.

5.Паркирайте автомобила по-далеч

Повечето от нас се опитват да паркират колкото се може по-близо до търговски център, до офиса или до дома. Трябва да спрем да правим така – ходенето е нашият най-добър приятел, добре е да запомним.

Оставете автомобила на 100 метра по-далеч. Така ще получим прекрасна възможност да се разходим, ще спестим време за търсене на подходящо място и ще защитим автомобил от случайни надрасквания.

6.Танцувайте

Тренировките се възприемат като нещо неприятно – защо тогава трябва да се принуждаваме да правим нещо. Малко след края на работния ден, когато нервната ни система не е в най-добро състояние, а силата на волята е пробила дъното, мисълта за спорт предизвиква само тъжна усмивка.

Танците обаче са съвсем друго нещо. Забравете за курсовете по хореография, собствените танцувални възможности, и особено важно, как изглеждате отстрани.

Сложете слушалки, пуснете любимата си песен и пуснете тялото си, само така движението може да му хареса.

7.Прекарвайте всяко очакване активно

Реклами по телевизията, очаквано обаждане по телефона, инсталация на ъпдейт – можем да прекараме тези безкрайни минути с полза за организма. Правете упражнения със собствено тегло, например, кръгово – 10 лицеви опори, 20 клякания и 30 секунди на планк.

Направете си състезание сами със себе си – колко кръга ще успеете да направите, преди да свърши рекламата.

Не правете всичко веднага, а започнете с една-две от тези препоръки. След това, когато си създадете навик, ще започнете постепенно да въвеждате и останалите навици – и така, докато активността не стане неизменна част от живота.