Темата за пристрастяването към интимните ласки отдавна вълнува не само учените, но и всички нас. Сега беше съставен списък от 10 симптома, свидетелстващи, че човек е пристрастен към секса.

В случай на поява на тези признаци се препоръчва да се потърси опитен психотерапевт.
Както е известно, мъжете са предразположени в по-голяма степен към развитието на сексуално пристрастяване от жените.

Но независимо от половата принадлежност на човека, е важно този проблем да бъде навреме разпознат и да се потърси професионален психотерапевт.

Именно пристрастяването към секса е основната причина за непрекъснатото нарастване на случаите на заболели от болести, предавани по полов път.

В дългосрочен план към сексуалното пристрастяване води до много други неблагоприятни последствия – разводи, пропилени шансове, проблеми с концентрацията в работата, депресии, състояние на тревожност, а също и злоупотреба с много субстанции.

Впрочем от това разстройство страдат не само обикновени хора, но и много звезди, развива се както при богати, така и при бедни, следователно сексуалното пристрастяване не си избира жертвите от определена категория от населението.

Хората, страдащи от това разстройство, се оказват напълно неспособни да контролират своето импулсивно поведение – именно, поради това е толкова важно да се познават симптомите му. Според американски учени, тези признаци са 10.

1. Човек не може да контролира сексуалните си потребности, и се стреми постоянно да прави секс с много хора, които дори и не познава.
2. Много често гледа порно в Интернет, а също и прави виртуален секс.
3. Интимните ласки с многобройните партньори често са без предпазни средства, макар и човек прекрасно да осъзнава потенциалните рискове.
4. Сексуално пристрастеният човек не може да се концентрира в работата, а прекомерно активният интимен живот пречи на нормалния семеен такъв.
5. При липса на чести сексуални контакти човек изпитва, тревога, безпокойство, раздразнение, налага му се да води двойнствен живот.
6. Прекарва дълги часове и дори дни, а също харчи големи суми пари, за да си намира все повече партньори за секс.
7. Губи страшно много време в мастурбация;
8. Жертвите на сексуална невъздържаност отчаяно се опитват да ограничат времето, прекарвано в безпаметен секс, но не са способни да го направят;
9. Хората с такова разстройство се превръщат в патологични лъжци, тъй като това е необходимо за прикриване на безкрайната върволица и изневери и двойнствен живот.
10. С течение на времето се стига до сериозно изтощаване на нервната система;

Интересно е да се посочи, че наскоро излязоха данни от доста интригуващо изследване, в което се излагаше тезата, че нашите прадеди, още в първобитния строй, се ограничили безразборния секс с цел ограничаване на разпространението на болестите предавани по полов път.

Може би именно от тези съображения до преди 20-30 години и у нас се приемаше, че булката трябва да бъде девствена на сватбата, а онази, която не беше се смяташе за опетнена и не се приемаше от семейството на жениха.

В миналото възможностите за предпазване от заболявания, предавани по полов път, са били много ограничени, може би това е била и една от причините родителите толкова бързо да намерят партньори на своите деца и да ги оженят още като деца, именно за да се осигури продължаването на рода, тъй като наличието на заболявания, предавани по полов път ограничават възможностите за създаване на поколение.