Периодите на менопауза и климакс винаги са съпроводени с хормонални изменения в женския организъм и често се усложняват с появата на различни неприятни симптоми и заболявания.

Едно от тези гинекологични патологии, отнасящи се към предраковите състояния, е леквоплакия на вулвата. Първоначално това заболяване е възможно да протича напълно безсимптомно, но при липсата на своевременно лечение може да доведе до развитието на онкологичен процес.

Левкоплакия на вулвата или склеротичен лишей е дистрофично заболяване на вулвата с проявление на плоскоклетъчна хиперплазия на покриващия вулвата многослоен плосък епител.

При заболяването се наблюдава поява в тъканите на вулвата на липсващи при нормални условия рогови и зърнести слоеве, които водят до развитието на акантоза, пара- и хиперкератоза.

Това заболяване е възможно да се съчетае с крауроза на вулвата, и такива клинични случаи през последните години все по-често се наблюдават в гинекологичната практика.

При левкоплакия на вулвата превръщането на клетките в злокачествени и развитие на рак на вулвата се наблюдава при 13-30% от пациентките, а при съчетание с крауроза риска от развитие на раков тумор се повишава.

За съжаление, лекарите отбелязват и факта, че това гинекологично заболяване все повече „подмладява“ и все по-често се открива при жени в млада възраст.

Причини

Засега съвременната медицина не може да даде точен отговор за причината за развитие на левкоплакия на вулвата във всеки конкретен случай, но на лекарите им са известни факторите, които могат да доведат до изменения в клетъчния състав на епитела на вулвата.

Към тях се отнасят – генитален херпес, хронични възпалителни заболявания на половите органи, ерозия и дисплазия на маточната шийка, хормонален дисбаланс, травми на половите органи, заразяване с човешки папилома вирус.

Лечение на левкоплакия на вулвата

Всички пациентки със заболяването подлежат на диспансерно динамично наблюдение при гинеколог или онколог – при наличие на злокачествено увреждане.

За наблюдение на състоянието на участъците с левкоплакия задължително се провеждат такива методики за изследване като цитологично изследване и колпоскопия.

Тактиката на лечение зависи от степента и характера на измененията на лигавицата на вулвата и е насочена към отстраняване на симптомите на заболяването и предотвратяване израждането на плаките в злокачествен тумор.

В началния етап на заболяването на болния се назначава продължителна комплексна консервативна терапия, която изисква постоянен лекарски контрол и провеждане на мониторинг за неговата ефективност, според резултатите от изследването.

Консервативна терапия

Препоръчва се:

• Прием на лекарствени препарати;
• Правилно провеждане на хигиенни мероприятия;
• Съблюдаване на диета;
• Физиотерапевтични процедури;

Хигиенни мероприятия

При лечение на левкоплакия на женските полови органи се препоръчва:

1. Недопускане прегряване на тялото;
2. Да не се носи синтетично и плътно обвиващо тялото бельо;
3. Избягване на престой на слънце;
4. Горещите вани и сауни са забранени;
5. За подминаване да не се използват изсушаващи кожата антисептични разтвори и сапуни, а да се ползва вряла вода с добавена сода – за омекотяване и отвари от билки – лайка, коприва, шафран, невен.

Хирургично лечение

Необходимостта от радикални терапевтични способи се определя въз основа на резултатите от изследванията и ефективността на консервативната терапия. За отстраняване на огнищата на левкоплакията могат да се използват:

• Изрязване на участъците от вулвата с левкокератоза със скалпел или радионож;
• Премахване на огнищата на левкокератоза с криодеструкция;
• Или с помощта на лазерна аблация;