Всяка минута кожата ни се разделя с 30 000 мъртви клетки. На всеки 28 дни се обновява напълно. Кожата ни е дом на милиард разнообразни бактерии. И има неща, които би искала да ни каже.

Как да тълкуваме нейните сигнали

1.Видими пъпки

В тийнейджърска възраст много хора имат пъпки, те възникват, заради прекомерна активност на мастните жлези.

В зряла възраст основна причина за поява на акне са нарушения на хормоналния фон, казва докторът на медицинските науки, дерматолог Мариса Гаршик.

Такива пъпки най-често се локализират на брадичката, те са червени и са изпъкнали, възможно е да се формира и бял връх.

Първата тактика за борба с такива пъпки е да се успокои кожата. Изследване, публикувано през март 2019 г. в списание Dermatology times, показва, че добри резултати дават местните средства с бензоилов пероксид в състава.

Ако кожата е чувствителна, за почистването помагат средства, съдържащи сяра. Но постигането на траен резултат е възможно само при тясно сътрудничество на дерматолог и ендокринолог при разработка на схеми на лечение.

2.Ранни признаци на стареене

Преждевременното стареене може да показва, че процесът на обновяване на клетките на кожата закъснява. В този случай са нужни средства, които стимулират образуването на колаген и обновяването на кожните клетки. Препоръчват се и ретиноидите.

Най-ефективните средства се отпускат по лекарска рецепта, а средствата с по-слаба форма – с ретинол могат да се закупят от аптека или от магазин за козметика.

Възстановяването на красотата на кожата и за забавянето на стареенето може да помогне със серум с AHA-киселини в състава /гликолова, млечна/. Започва с концентрация 5% и при необходимост да се повишава.

3.Торбички под очите

За да се изясни какво се е случило, е необходимо да се намери коренът на проблема, да се определи какво е послужило за техен катализатор.

Това може да е алергична реакция, прекаляване със соленото, нарушаване на питейния режим. Възможно е вина да има хронично недоспиване или неизяснени проблеми със здравето.

Специалисти от Mayo Clinic твърдят, че има немалко местни средства и хирургични решения, за да се отстрани този проблем. Но е необходимо да се започне с нормализация на съня.

Националната фондация на съня в САЩ препоръчва всяка нощ да се спи поне по 7 часа. Кремове за кожата около очите помагат за намаляване на торбичките под очите, които не само добре овлажняват, но и ако се използва метален апликатор се постига и добро масажиране.

Помагат и натуралните средства, например, компреси от охладени парченца краставици.

4.Забележими участъци на зачервяване на кожата

Зачервяването на кожата може да показва нарушаване на кожната бариера. Възниква често в резултат на използване на агресивна козметика и при злоупотреба със слънчевите бани.

Необходимо е да се използва нежно средство за миене и крем за овлажняване на кожата. Веднага щом защитната бариера бъде възстановена, зачервяването ще отшуми, кожата вече няма да пари.

За кожа, която е предразположена към зачервяване, от полза ще е козметика с ниацид в състава, която притежава високи противовъзпалителни свойства. Ако взетите мерки не дават резултат, трябва да се потърси лекарска помощ.

Възможно е вина за това да има дерматологичното заболяване – розацея.

5.Кожата е много суха – започва да се лющи

С възрастта кожата губи запасите си от естествено овлажняване, показва изследване от 2014 г. И това, което е още по-лошо, на обезводнена кожа по-бързо се появяват бръчки, тя бързо остарява.

Изходът от ситуацията е бързо да овлажним кожата. Опитайте овлажняващ крем с anti-age действие, който не само повишава нивата на овлажняване на кожата, но ще я насити с полезни съставки – витамини на младостта А,Е и С, колаген и хиалуронова киселина.

6.Тъмни кръгове около очите

Значителен принос във възникването на тъмни кръгове под очите е на генетиката, просто с възрастта проблемът става по-отчетлив. Но и в този случай отражението в огледалото може да се подобри, като се коригира ежедневната грижа.

За премахване на нежеланите сенки помагат кремовете за очи с изсветляващи компоненти – витамини Е и С, с екстракт от женско биле и плодови киселини. Ако кръговете имат сиво-син оттенък, вероятно близо до повърхността на кожата минават кръвоносни съдове и те се виждат.

В този случай ефективни за областта около очите са средствата с кофеин.

7.Поява на пигментни петна

Основна причина за възникване на пигментация е прекаляването със слънчевите бани. Ако кожата е лишена от защита, появата на петна е само въпрос на време.

За да се запази кожата гладка и равна във всяка възраст, трябва да се защити, като се използва слънцезащитен крем. Премахването на пигментацията в домашни условия е трудно. На помощ могат да дойдат средства на основата на ретиноиди, арбутин, азелаинова киселина, ниацинамид.

Всички те притежават избелващи свойства. В кабинета на специалиста по естетична медицина въпросът се решава с помощта на химически пилинги и с лазерни процедури.

8.Кожата губи еластичност започва да провисва

Това може да е вследствие от напредването на възрастта и измененията, които настъпват в структурата на кожата. Подчинявайки се на закона на гравитацията, започва да провисва.

За това способства понижаване на синтеза на еластин и колаген в дълбоките слоеве на кожата, като вследствие намаляване на обема на лицето.

Тези, които не са готови за хирургично повдигане и стягане на лицето, могат да се подложат на разкрасителни процедури – скулптурен или букален масаж, попълване на обемите на лицето с филъри, лазерни методи, армиране с биоконци.

У дома за поддържане на тонуса на лицето е полезно да се прави гимнастика за лице.

9.Бърза поява на бръчки

Ако на кожата на лицето бързо се появяват и задълбочават гънки и бръчки, това да е вследствие на неправилно хранене. Така кожата сигнализира за злоупотреба със захарни изделия.

Специалисти от Американската академия по дерматология установяват, че когато се прекалява със захарта, това може да способства за преждевременно стареене на кожата.

Единственото решение е преразглеждане на хранителния режим в полза на здравословното хранене, да се ограничи яденето на рафинирани храни. Алтернатива на захарта следва да са пресни плодове, зеленчуци и сушени плодове.

Не е желателно рязко да спираме яденето на захарни изделия, ако досега сме консумирали в големи количества. Първо е добре да опитаме да ги намалим. Ако например, обичате да похапвате шоколадови вафли, комбинирайте ги с полезна храна, например, с кисело мляко.

Така неблагоприятният ефект на захарта във вафлите ще бъде компенсиран и кръвната захар няма да се повиши значително. Киселото мляко ще успее да я неутрализира, преди да стигне до стомаха.

10.Напуквания по ъгълчетата на устните

Кожата на устните е тънка и чувствителна, но появата на напуквания по нея невинаги сигнализира за недостиг на влага.

Често напукванията по ъгълчетата на устните са признак на недостиг на хранителни вещества, на първо място – дефицит на желязо и на витамини от група В.

До този извод стигат учени, които правят анализ на изследване от 2017 г., публикувано в канадско списание. Тези вещества можем да си набавим от зеле, бобови, зърнени, сушени сливи, тиквено семе, млечни продукти, черен дроб и яйца. Необходимо е по-често да си ги похапваме.

Дерматолозите са до известна степен дедективи. Само един поглед към кожата им дава много информация какво се случва вътре в организма, и това е, защото кожата е нещо като огледало на нашия организъм.

Промените в нейното състояние обикновено са признак на нещо невинно, например, на необходимост да се смени използваната козметика, но могат да показват и сериозни неща – недостиг на хранителни вещества, заболявания.

Никога не игнорирайте сигналите на кожата, при необходимост обръщайте за разяснения първо към личния лекар, ако прецени, че не може да е компетентен като общопрактикуващ лекар или специалист по вътрешни болести, ще ви даде направление за дерматолог.