Разработваната ваксина от лаборатории на Оксфорд съвместно с Помеция, Италия, може да е готова точно за Коледа, това обяви веднага след заседание на Камарата на общините на британския парламент, един от главните медицински съветници на британското правителство.

Неочакван подарък за Коледа – ваксина срещу COVID-19

Ваксината ще бъде произведена от фармацевтичния гигант Астра Зенека. Под коледната елха може да има голям подарък за цялото човечество – ефективна ваксина срещу COVID-19.

Не е напълно нереалистично да се очаква ваксината да се появи по аптеките или поне да започнат доставките веднага след Коледа.

Третата фаза на клиничните изпитвания вече е в доста напреднал етап и се очаква, ако всичко е наред да приключи до средата на декември, според изявленията на медицинския съветник на британското правителство.

България също очаква от тази ваксина над 2 млн. дози, и ще е настина добра новина, предвид голямото нарастване на броя на заразените през изминалите седмици, които достигнаха прага от 1000 на ден, което бе немислимо като стойност.

От Пфайзър може и да изпреварят Астра Зенека

Не е изключено общата брой на потвърдените още през тази седмица да надхвърли 30 000. В някои от болниците вече има препълване на отделенията. Варна вече обяви готовност да поеме част от заболелите от Шумен, ако се наложи, след като броят на приетите в болница в цялата страна наближи 1500.

След като приключи 3-та фаза на клиничните изпитвания хиляди лекари и медицински сестри трябва да бъдат обучени как да поставят ваксината, което трябва да се случи преди края на годината.

Днес в една от водещите британски медии се появи видео, на което се вижда как излизат първите дози от разработваната друга ваксина срещу COVID-19 от фармацевтичния гигант Пфайзър.

Все още обаче няма яснота за приключване на 3-та фаза на клиничните изпитвания, не са приключени е регистрационните режими.

От Пфайзър обаче се надяват още до края на годината да успеят да произведат до 100 млн. ваксини срещу COVID-19, а през следващата 1,3 млрд. и така на проблема с коронавируса да бъде сложен край.