Привържениците на правилното хранене препоръчват напълно да се спре захарта. Доказано, че когато е в големи количества вреди на здравето. Прекаляването със захарта може да стане причина за диабет, мастна дистрофия на черния дроб, повишава нивата на лошия холестерол и предизвиква редица други проблеми със здравето.

Наднорменото количество глюкоза се натрупва в кръвта, от което пък страдат кръвоносните съдове. В захарта има много празни калории, които не са от полза.

10 са натуралните заместители на захарта, които са полезни за здравето.

Кои са натуралните заместители на захарта

1.Сироп от агаве

Сиропът от агаве е много по-сладък от захарта, затова може да се добавя в малки количества. Полученият сок се филтрира, а след това се нагрява при ниски температури. Има технологии за производство и без нагряване. Това продукт се смята за суров, затова може да приема от привържениците на суровоядството.

Това е доста калоричен продукт, но ако се приема умерено, няма да стане причина за наднормено тегло. В състав му има калий, магнезий, желязо и други полезни елементи. Сиропът отлично се разтваря във вода, може да се добавя във всякакви напитки.

2.Фиников сироп

Фурмите са вкусни сладки плодове, които често се използват като полезно междинно хранене. Добавянето им в храната или в напитките цели е неудобно, затова като алтернатива е подходящ сиропът.

Финиковият сироп много добре се съчетава с каши, извара, мюсли. Десертите ще станат много по-вкусни, ако се добави финикова паста. Сиропът е препоръчителен при спортно и диетично хранене, препоръчва се да се яде, когато сме болни и за повишаване на имунитета.

3.Кленов сироп

Приготвя се от растителен сок и е отлична алтернатива на захарта. Със сиропа могат да се поливат палачинки, да се добавя в каши, десерти, извара и напитки.

Много е важно внимателно да се чете състава, защото изкуственият продукт в състава има захар.

4.Ябълково пюре

Натуралното ябълково пюре е отлично допълнение към сутрешната каша, палачинки или други ястия за закуска, както и за десерти.

Ако добавим в ястието няколко лъжички ябълково пюре, ядки и малко канела, ще се получи на практика пълноценен десерт.

На децата също навярно ще им хареса тази алтернатива на бисквитите и на бонбоните.

Ябълките съдържат витамини и минерали, а пектинът нормализира функцията на стомашно-чревния тракт. Редовното похапване на ябълково пюре повишава имунитета и помага на организма в борбата с вирусите.

5.Канела

Тази подправка дарява леко сладникав вкус, добавя пикантност. Канелата е полезна за здравето, повишава имунитета, дава заряд за бодрост, активизира метаболитните процеси и ускорява метаболизма. В състава ѝ се съдържат много етерични масла, които благоприятно влияят на здравето и на общото състояние.

6.Бананово пюре

Бананите отлично се съчетават с различни продукти и дават на ястията приятен ненатрапчив сладък вкус. Банановото пюре прекрасно заменя захарта. Бананите са полезни за сърцето, понижават артериалното налягане, нормализират нивата на хемоглобина.

Този продукт способства за отделяне на течностите от организма.

7.Нектар от агаве

Нектарът от агаве много напомня на меда, вискозен и сладък. Може да се добавя в чай и в други напитки, както и в различни десерти. От преди стотици години нектарът от агаве се е използвал при създаването на най-добрите сладки изделия. С него не трябва да се злоупотребява обаче, тъй като в състава има много фруктоза.

8.Екстракт от стевия

Това е естествен подсладител, получава се от растението стевия. Екстрактът е много по-сладък, но не влияе на нивото на глюкоза в кръвта и не предизвиква развитие на диабет.

9.Кокосова паста

Наричат я още кокосова захар. В кокосовата паста се съдържа много калий, който е необходим за нормалното състояние на костите. Придава на десертите и напитките сладък вкус. Кокосовата захар се предлага и на гранули – може да се избира тази форма, която е най-удобна в конкретния случай.

10.Сироп от кафяв ориз

Сиропът има консистенция на масло и лек ядков аромат. Използва се често за приготвяне на сладък хляб и плодови барове. Сиропът от кафяв ориз е добра алтернатива на обикновената захар. Придава не просто сладък вкус, но и леко пикантен.