Младостта – това е „порок”, който бързо минава, и рано или късно забелязваме това.

Защо кожата изглежда по-зле след 30 г.

1.Променя се хормоналният фон

Кожата изглежда красива и изключително добре, но в дълбоките ѝ слоеве вече текат процеси на стареене. И за това отчасти е виновно понижаването на нивата на хормона естроген.

Според дерматолога Елизабет Танзи, на 30-40-годишна възраст нивата на мъжкия полов хормон за първи път започват да се понижават, и като следствие обновяването на клетките се забавя, кожата става не толкова плътна и еластична и по-суха.

2.Злоупотребява се с десерта

Късните десерти, когато децата най-накрая са заспали, или сутрешната чаша чай с блокче шоколад. Ако до преди навършване на 30 прекаляването със сладкото и минавало неусетно за организма, то сега всичко се променя.

Проблемът е, че захарните молекули притежават свойството да разрушават колагена, затова лицето изглежда не толкова плътно и някак отпуснато.

Този феномен се нарича „захарно лице” – спирането на захарта може да направи лицето ни значително по-младо.

3.Игнориране пилинги и ексфолианти

За да изглежда красива и млада, редовно трябва да се ексфолира. Особено важно е това да се прави след навършване, когато естественото обновяване на клетките се забавя.

Освен това качественият пилинг избавя кожата от замърсявания и излишък от себум, който запушва порите и ги кара да изглеждат по-стари.

4.Не се спазва питеен режим

Когато човек употребява достатъчно количество вода, организмът функционира по необходимия начин, а кожата изглежда здрава и сияеща.

Недостигът на влага прави кожата на лицето по-суха и груба и може да доведе до излющване. Освен това способства за ранно образуване на бръчки.

5.Количеството меланоцити се понижава

Меланоцитите – това са клетките на кожата, които образуват пигмент меланин. На всеки 10 години след настъпване на 30 г. тяхното количество се понижава с 10%.

Така жените, които никога преди не са имали проблеми с пигментацията, започват да виждат лунички и кафяви петна по бузите или около устата.

За щастие, много проблеми могат да се разрешат с химически пилинг.

6.Не сменяте козметиката

С възрастта типът и потребностите на вашата кожа започва да се променят. Така, в младостта кожата започва да стане нормална или суха. Затова и толкова важно да се преразгледа козметичната грижа.

Ако използвате същите средства, както и през пубертета, или все още се отказвате от овлажняващия крем, така ще влошите състоянието на кожата и ще усилите процесите на стареене.

7.Загуба на еластичност

На възраст 30+ кожата постоянно губи еластичност и с времето законът на гравитацията и започва да провисва, но не се притеснявайте.

Засега сте твърде млади, за да го забележите. Преди гравитацията да започне да действа с пълна сила, то ще измине много време.

8.Не използвате ретинол

При първите признаци на стареене ретинолът помага за забавяне на неговите темпове, а също и за подобряване на състоянието на кожата.

На 30-годишна възраст жените трябва да използват крем с ретинол всяка вечер, за да помогнат на кожата да стимулира образуването на колаген.

Последният ще се възпре измененията от напредването на възрастта, като се предотврати появата на бръчки и лекото провисване на кожата.

9.Понякога ви мързи да сваляте грима

Еднократното „престъпление” против кожата няма да ѝ навреди. Но ако забравяте постоянно да сваляте декоративната козметика, процесите на стареене на кожата ще започнат в по-ранна възраст и ще протичат по-дълго.

През деня кожата натрупва окислителен стрес. Когато спите с грим, няма да ѝ позволите да диша от него, а това може да доведе до преждевременно стареене.

10.Губите хиалуронова киселина

На около 30 години започва да се забавя образуването на хиалуронова киселина, която поддържа ресурсите на кожата и ѝ помага да остане овлажнена.

Кожата на лицето става по-суха и по-чувствителна, за да се разреши този проблем, трябва да се вгледаме в кремовете с хиалуронова киселина в състава.

11.По-честа употреба на алкохол

Дори и след успешно прекаран ден да се награждавате с чаша червено вино, пълен с антиоксиданти, алкохолът все пак оказва негативно въздействие върху организма.

Всички спиртни напитки притежават диуретичен ефект и способстват за сухота на кожата, тя изглежда посърнала. Освен това е възможно да се развият кожни заболявания, било то акне или розацея.

12.Късно лягане и ранно ставане

Ако постоянно недоспиваме, това се отразява не само на здравословното състояние, но може и да се влоши протичането на акнето и на другите проблеми.

Освен това стресът прави цветът на лицето посърнал. Затова вместо да поемаме върху себе си твърде много, намерете възможност да се отпуснете и да си успокоите нервите, преди стресът да доведе до формиране на бръчки.

13.Телефон и компютър без мярка

Изследване от 2015 г., публикувано в специално издание за клетъчно дълголетие, показва, че въздействието на синя светлина от екрана на компютъра, телефона или таблета, кара кожата да старее по-бързо, способствайки за формиране на тънки линии и бръчки.

Затова за използването на джаджи трябва да се прояви чувство за мярка.

14.Лицето ви губи обем

В младостта естествената подкожна мастна тъкан формира красива текстура на кожата и ѝ придава обем.

С възрастта нейното количество се понижава, кожата започва да провисва. Загубата на обем в областта на лицето кара кожата в областта на лицето да се измества и да провисва.

15.Ужасен хранителен режим

Храненето играе изключително голяма роля в поддържането на ресурсите на организма. За да се предотврати изсушаването на кожата на лицето, е необходимо да се ядат полезни храни.

Специалистите от Mayo Clinic установяват, че плодовете, зеленчуците и постните белтъчини способстват за сдобиване с по-млада и здрава кожа, същевременно нездравословните мазнини, преработените храни и вредните въглехидрати водят до неблагоприятни последствия.

Напредването на възрастта си има и своите предимства – ставаме по-мъдри, раждат ни се деца и сме по-доволни от живота, но все пак има някои недостатъци, на първо място, това са измененията в състоянието на кожата – поява на тънки линии и бръчки.