Швейцарски учени от Университета на Базел потвърдиха, че смехът – това е ефективно средство за борба със стреса, и дори усмивката е достатъчна, за да бъдат облекчени последствията от преживяна травма.

По колко пъти се смеем средно на денонощие

Средно човек се смее по 18 пъти на денонощие, като жените го правят по-често, отколкото мъжете. Средната възраст на доброволците е по-малко от 22 години.

В продължение на 2 седмици 8 пъти в денонощието по сигнал от мобилния телефон доброволците трябвало да отговарят на задаваните им въпроси, касаещи смях, и по-точно неговата честота, неговата честота и интензивност на смеха.

Причините, които са го предизвикали, а също и различни стресови ситуации за предходен промеждутък от време.

Оказва се, че колкото по-често човек се смее, толкова по-слаба е връзката между стресовата ситуация и проявления на прекарания стрес.

Не е важно колко силен е бил стресът – честият смях играе ролята на буфер и не позволява да се развият негативните последствия на стресовото въздействие.

Как смехът се отразява на стреса и последствията от него

Интензивността на смеха – слаба, средна и силна, по никакъв начин не влияела на връзката между преживяното стресово събитие и проявленията на прекарания стрес.

Дори усмивката би била достатъчна, за да намалее, неговият негативен ефект. Учените подозират, че проблемът може да бъде в субективността на самооценката на собствения смях.

Така или иначе, усмивката и смехът помагат на човек да се справи със стреса. Това е просто и ефективно средство.

В изследването участват повече младежи, тъй като средната възраст на участниците е под 22 години. Тази възраст се характеризира с по-голяма лекота на мисълта.

Основните грижи, които съпътстват по-зрялата възраст, не са налегнали младежите, затова и те доста по-често се усмихват, което до известна степен може да изкриви резултатите от изследването.

Също така обаче те показват, че дори и в по-късна възраст, ако човек не забравя да се смее, то ще бъде добре за него, така ще успее да забрави по-бързо за стресовите ситуации, които е преживял.