Едни и същи капани - как да ги избегнем

Защо каквото и да правим настъпваме едни и същи капани? Влюбваме се безпаметно, страдаме от зли началници, вярваме на мошеници? Просто всеки път попадаме в едни и същи капани. Когато ги познаваме, можем да се научим да ги избягваме.

Причината да ни се случва това трябва да търсим в себе си и в своето детство, смятат американски психотерапевти. Изработените алгоритми и реакции за поведение носим в зряла възраст, и всеки път се срещаме с 11 капана – непокорност, недоверие, жестоко отношение, емоционални отклонения, зависимост, уязвимост и други.

Терапията, създадена от двамата психотерапевти, е насочена към 11 най-разрушителни проблеми, с които те се сблъскват в ежедневната си практика. Как да разберем, че сме попаднали в един от тези капани? Ако сте отговорили утвърдително на един от следните въпроси, то трябва внимателно да се вгледате в собствения механизъм на поведение:

  • Постоянно се обвързвате с хора, които се отнасят равнодушно към вас?
  • Имате някакъв дефект, заради който не могат да ви обичат и да ви приемат?
  • Чуждите потребности за вас са по-важни от собствените ви, а самите ви не знаете какво ви е нужно?
  • Страхувате се, че с вас ще се случи нещо лошо, и дори банална простуда ви плаши с тежки последствия?
  • Чувствате се нещастни, недостойни, въпреки похвалите и одобрението?

Капаните са много, но най-разпространените са 11. Постоянното възпроизвеждане на болката, изпитано в детството – един от постулатите, изложени още от Зигмунд Фройд. Децата на алкохолици избират партньори алкохолици. Детето, подлагано на насилие, ще търси партньори-насилници или самото то ще стане такова.

Почти всички хора възпроизвеждат негативното поведение, разрушавайки сами себе си. Капанът – това е начин на възпроизвеждане или схема – това е дълбоко закрепило се убеждение за себе си и света, усвоено в детска възраст. Това възприятие ни успокоява, дори и да причинява вреда. Парадоксът в това, че ранните убеждения ни дават предсказуемост и увереност, те са удобни и познати.

Капан №1 – НЕ ме изоставяй

Как се проявява – усещате, че хората, които обичате, непременно рано или късно ще ви изоставят, и завинаги ще останете в емоционална изолация. Близките ви ще умрат, ще излязат за хляб и няма да се върнат. Или предпочитат някого другиго. Затова с всички сили се захващате за близките хора, но с това само ги отблъсквате от себе си. Дори кратка раздяла с тях ви ядосва и разстройва.

Източници – в детството сте загубили близък – разболял се е и за дълго е влязъл в болница и е починал. Преживели сте развод на родителите. Или постоянно са ви оставяли сами като дете, например, родители-алкохолици или наркомани, а вие сте ги чакали.

Капан №2 – недоверие и жестоко отношение: „НЕ ти вярвам”

Постоянно очаквате някой да ви обиди или да ви навреди, да ви изневери, да ви излъже, удари или някой ще ви използва. Вашата защита е недоверие и подозрение. Поставяте под съмнение всеки и никого не допускате близо до вас. Или избягвате близки отношения или се свързвате с тези, които се отнасят зле към вас.

Капан №3 – емоционално отклонение: „Никога няма да ме обичат”

Причината за това състояние най-често е студена майка, като дете човек е бил недостатъчно прегръщано дете. Не е получавало достатъчно внимание, нямало е връзка с нея. Не са ви успокоявали в детството и не са ви учили да правите това сами.