Колко значимо заболяване е депресията

Днес депресията се смята за едно от най-сериозните заболявания. Нейното широко разпространение е свързано с нарастване нивата на стреса и негативните емоции. Съвременните хора прекарват на работа голяма част от времето си, често нямат възможност за качествено прекарване на време със семейство или с приятели.

Въпреки че депресията е призната за болест, някои не се стремят да я признават за такава, а друга част от обществото я смята за проявление на мързел и нежелание за промяна. Например, много мъже с неохота признават необходимостта от лечение на депресия.

Проблемът с признанието на депресията в обществото

Около депресията продължават да витаят много голям брой заблуди. Дълго време обръщането към лекар по въпросите за нейното лечение не е било прието. И днес едни смятат, че подобно сериозно разстройство на психиката се лекува с физическо усилие или с ежедневни грижи. А други погрешно предполагат, че негативните емоции и депресивните епизоди – това е едно и също.

В живота на всеки човек има тъжни моменти, провали, стрес, трагични събития в живота. Всички те могат да станат причина за развитие на депресия. Сред основните признаци са липса на интерес към любимите занимания, нежелание за общуване с хора, песимистична нагласа за живота, в особено тежки случаи – мисли за самоубийство и действия в тази посока.

На депресия са подложени и мъже, и жени. Но поставянето на диагноза и лечение на депресия при мъжете се затруднява, тъй като повечето от тях не желаят да си признават за проблема с психическото здраве и не са склонни да го обсъждат.

Някои хора не са готови са психотерапевтично лечение, тъй като антидепресантите ще ги превърнат в жалко подобие на човек, а депресивните пристъпи са следствие на мързел.

Проблемът се задълбочава и от обществените предразсъдъци, забраняващи на мъжете да проявяват емоции. Затова в депресивно състояние мъжът може да стане раздразнителен и агресивен.

Мъже, емоции и депресивни състояния

Обикновено мъжете се интересуват от собственото си психическо и физическо здраве по-малко, отколкото жените. Но това не означава, че не изпитват никакви чувства – просто не са научени да правят това без това да се отразява неблагоприятно на здравето на околните. Натрупаният стрес се превръща в повишена раздразнителност, агресия или злоупотреба с алкохол и тютюнопушене. И далеч не всеки мъж решава да се обърне към специалист.

Доколкото мъжът невинаги е склонен да изразява на глас своите чувства, те могат да бъдат отричани дълго време. Това създава тежки ситуации за семейството и децата, тъй като мъжете са склонни към агресия и раздразнителност в депресивни състояния.

Неизлекуваното депресивно разстройство може да доведе до тъжни последствия. Много мъже, преживели депресивен епизод отказват да го признаят и са склонни да извършат самоубийство. Често спътници на депресивни разстройства са алкохолна, наркотична и хазартна зависимост, рисковано поведение. Ситуацията се задълбочава от това, че близките е трудно да убедят мъжа да започне лечение.

Лечение на депресия при мъже

Своевременно започнатото лечение на депресия увеличава шансовете на мъжа да се върне към обичайния си начин на живот. Първо, за справянето с психическите разстройства помага психотерапията. Терапевтичните беседи със специалисти позволяват да се заменят житейските убеждения с по-полезни , да се решат личностни проблеми  и да се преодолеят психологическите травми, които са довели до развитие на депресия.