Антихистамините – това са незаменими помощници в борбата с различни проявления на алергии. Днес на фармацевтичния пазар са на разположение огромно количество медикаменти, притежаващи антихистаминен ефект, отличаващи се по механизъм на действие, ценова категория.

Кои са лекарствата за алергии от последно поколение

Какво представляват антихистамините от последно поколение

Антихистамините – това са медикаменти, способстващи за потискане на действието на свободния хистамин. Както е известно, хистаминът – това е един от основните медиатори на алергии, освобождаван от големите клетки при проникване в организма на алерген.

Днес съществуват 3 поколения от тези вещества. Лекарствата за алергия от последно поколение се също се наричат антихистамини от 3-то поколение.

Механизмът им действие се заключава в блокиране на H1-хистаминовите рецептори, което способства за бързо париране на алергичната реакция.

Взаимодействието с H1-хистаминовите рецептори води до спазмолитично и бронхолитично действие, понижаване на проницаемостта на съдовата стена.

Забележително е и това, че тези медикаменти не могат да влияят на киселинността на стомашния сок, тъй като действат на H2-хистаминовите рецептори.

Предимството на антихистамините от 3-то поколение също се заключава в тяхната висока селективност, непроходимост чрез хематоенцефалната бариера, което изключва неблагоприятното въздействие върху централната нервна система.

Тези вещества са без седативен и кардиотоксичен ефект. През 2019 г. са публикувани резултати от изследване, чиято цел е да определи от кои фактори зависи избора на съвременен антихистаминен препарат.

Установява се, че при избора на антихистаминни средства се разчита на предшестващия опит от тяхното приложение, цена на препарата, неговата безопасност.

Левоцетиризин

Един от представителите на антихистаминни препарати от 3-то поколение е левоцетиризин. Седативният ефект при прием на препарата на практика отсъства, притежава противосърбежно, противоексудативно действие.

Към странични ефекти може да се отнесе:

 • Главоболие;
 • Сухота в устата;
 • Умора;
 • Повишаване на апетита;
 • Тревожност и превъзбуда;
 • Ускоряване на пулса и т.н.

Деслоратадин

Деслоратадин – това е още един представител на антихистамините от трето поколение. Това средство се препоръчва при сезонни и целогодишни проявления на ринит. Възможно е да се използва при деца над 12 години и възрастни.

Сред странични ефекти най-често се разграничават:

 • Умора;
 • Главоболие;
 • Сухота в устата.

Освен при алергичен ринит препаратът е ефективен и при уртикария. Не се препоръчва при проблеми с бъбреците, алерголозите избягват да го изписват, ако са налице такива заболявания.

Предимство на Деслоратадина е в това, че не се съобщава за взаимодействия с други лекарства, но все пак ако лекар го изпише, то трябва да бъде уведомен за симптоматиката.

Няма ограничения за приемането му с храна, но не е желателно да се комбинира с алкохол, тъй като е възможна неочаквана реакция на организма.

Особеност на препарата е, че при бременност и кърмене е желателно да се приема, трябва да се търси друг вариант за облекчаване на симптомите на алергия.

За периода на бременността е характерно естественото отслабване на имунитета, което може да отслаби симптомите на алергия, които са в резултат на прекомерна и необичайна реакция на защитните механизми на организма.

Препаратът не предизвиква сънливост, но все пак след приемането е желателно да не се шофира, както и да се работи с машини, дейности, които изискват концентрация.

Фексофенадин

Също ефективно противоалергично средство, което може да се изписва на деца на 6-годишна възраст.

Повишено внимание е необходимо при хронична бъбречна и сърдечна недостатъчност. Освен това е противопоказен за бременни и кърмещи жени.

Сред страничните ефект са:

 • Главоболие;
 • Гадене и слабост;
 • Световъртеж;
 • Мускулни болки и т.н.

Препаратът е ефективен при алергичен ринит, сред допълнителните странични ефекти са и поява на обриви, уртикария, нервност, а също и сърбеж.

Фексофенадин се отпуска само с рецепта, не може да бъде закупен свободно от аптечната мрежа.

Макар и да се посочва, че е подходящ за деца над 6 години, в повечето случаи лекарите специалисти по алергични заболявания – алерголози, избягват да го изписват под 12-годишна възраст.

Препоръчителната доза е 120 мг грама дневно, при която показва най-добра ефективност за овладяване на симптоматиката на алергичен ринит.