Учени от Университета на Рокфелер установиха, че известно време преди началото на обостряне на ревматоиден артрит в кръвта се появяват неизвестни до преди това клетки.

Как откритието ще помогне за лекуване на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунните клетки разрушават тъканите на ставите.

Това води до хронични болки и нарушения на движенията. За това заболяване са характерни периоди на затишие, когато симптомите на практика не се проявяват, и периоди на обостряне, през които пациентът страда от силни болки.

В рамките на изследванията учените в продължение на няколко години наблюдават няколко пациента с ревматоиден артрит.

Те редовно давали кръв от пръста и определяли своето състояние, включително и симптомите на болестта, период на обостряне и ремисия. Изследователите изучавали как се променя РНК, получената от тях кръв, с протичането на болестта.

Оказва се, че няколко дни преди началото на обострянето на болестта в кръвта се появяват неизвестни преди това клетки. И колкото по-изразени са симптомите, толкова тези клетки стават повече. Новите клетки получават названието PRIME.

На какво наподобяват откритите непознати досега клетки

Профилите на експресия на РНК на тези клетки много наподобяват на тези на фибробласти от синовилна течност, запълваща ставите.

И именно тези фибробласти способстват за развитие на симптоми на ревматоиден артрит. Според учените, клетките PRIME са предшественици на синовиналните фибробласти.

Изследователите са убедени, че ако успеят да разработят лесен и бърз метод за определяне в кръвта на клетките PRIME, то лекарите получават не само метод за прогнозиране на обостряне на ревматоиден артрит, но и потенциална мишена за лекарства срещу тази болест.

Докато бъдат разработени такива най-вероятно ще мине доста време. По-важно е тези препарати не само да потискат възпалителния отговор, който уврежда ставите, но и да може да се постигне пълно излекуване, така че човек напълно да забрави, че някога е страдал от тази болест.

Очакваният ефект е като при инфекциозните заболявания, имунната система се преборва с тях и човек се излекува напълно, без да остават дългосрочни последствия.