Храносмилателната система днес е в центъра на внимание на медицинската общност.

Благодарение на съвременните изследвания, няма никакви съмнения, че крепкото здраве е недостижимо без изправна функция на дебелото черво.

Гарант за нея са правилното хранене и други фактори на здравословния начин на живот.

• Липсата на патологии на стомашно-чревния тракт ни кара да забравим за неприятни симптоми като повишено образуване на газове, болка и подуване на корема.

• Според експерти благополучието на червата има решаващо значение за добро настроение и спокоен сън.

• Нормалната микрофлора, обитаваща храносмилателната система, съставлява около 70% от имунната система.

• Именно приятелските бактерии, населяващи червата, помагат за справяне с излишните килограми и поддържат нормално тегло.

С настоящата статия ще ви разкажем за 4-те основни опасности за здравето червата.

Ако се вслушаме в съветите на експертите и с няколко стъпки в правилната посока, всеки може да подобри функцията на храносмилателната система.

А също така и да укрепи здравето си и да си осигури общо благополучие за дълги години.

1. Много захар и малко фибри

Съвременният човек употребява рекордни количества захар.

Статистиката показва, че в САЩ се изяжда рекордно количество захар – повече от 61 килограма годишно.

Потреблението на рафинирано брашно и прочие обработени храни също продължава да нараства.

Типичното хранене на съвременния човек води до недостиг на важни хранителни вещества, сред които растителните влакна.

Така се стимулира растежа на патогенни бактерии и дрожди, които също са част от микрофлората на червата.

Това провокира развитие на хронично възпаление в организма и съпътстващи проблеми:

• Хранителни зависимости;
• Алергия;
• Чревни инфекции;
• Дефицит на витамини;
• Автоимунни патологии;

Това налага профилактиката на много заболявания да започне с намаляване на консумацията на рафинирана захар и нейните изкуствени заместители.

2. Някои лекарства

Някои лекарства, използвани за лечение на най-различни заболявания, могат допълнително да отслабят естествената защита на организма.

Обезболяващите и стероидните препарати, лекарства, блокиращи образуването на киселини в стомаха, антибиотици и някои други затрудняват храносмилателната система.

Съвети

• Много е важно всички лекарства да се приемат строго съгласно препоръките на лекарите.
• За защита на стомашно-чревния тракт, допълнително се препоръчват пробиотични добавки и храносмилателни ензими за възстановяване и подобряване на чревната функция.

3. Храни, провокиращи алергия и хранителна непоносимост

Някои храни, които повечето хора похапват много често, се оказват причина за развитие на алергия и хранителна непоносимост.

Това състояние оказва пряко въздействие върху здравето на червата и може да предизвика следните патологични симптоми:

• Хронична умора;
• Главоболие;
• Ставни болки и т.н;

Според медицинската статистика, хората с алергии към белтъци на някои храни или хранителна непоносимост са с повишен риск от развитие на:

• Затлъстяване;
• Диабет тип 2;
• Метаболитен синдром;

Съвременните диетолози предлагат най-лесният начин за идентификация на проблемните храни.

Прекратява се консумацията на 7-те основни и най-чести виновници за развитие на алергии или хранителни непоносимости за 21 дни.

В този списък влизат:

• Млечни продукти;
• Яйца, соя, фъстъци;
• Царевица, подсладители;
• Продукти, съдържащи глутен;

След края на строгата диета трябва да се връщаме постепенно към предишния начин на хранене.

Необходимо е проследяване на патологични симптоми, тегло и ниво на енергия.

Важно!

При много пациенти лечебно-профилактичното хранене помага за подобряване на състоянието, но ограничаването на определени храни следва да се прави след консултация с лекар.